Het aantal elektrische auto's op de Nederlandse wegen neemt in rap tempo toe. Met de toename van het aantal gereden elektrische kilometers, neemt ook het aantal laadmomenten en daarmee verschillende typen laadpunten toe. Dit is alles wat je moet weten over het bij- en opladen van elektrische auto's.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) reden er tot en met mei 2019 zo'n 155 duizend elektrische voertuigen op de Nederlandse wegen, waarvan er bijna 60 duizend volledig elektrisch zijn (BEV). Al deze auto's kunnen in Nederland bij verschillende oplaadpunten opgeladen worden.

Verschillende laadpunten

Om een laadpaal te activeren, heb je een laadpas nodig. De pas dient als identificatie en bij openbare laadpalen ook als betaalpas om de laadsessie mee af te rekenen. De meeste laadpassen hebben een landelijke dekking waardoor je bij vrijwel alle laadpunten terecht kunt.

Veruit het grootste deel van deze autobezitters maakt gebruik van de ruim 41 duizend openbare laadpunten. Deze zijn weer onder te verdelen in normale oplaadpunten (97 procent) en de zogenoemde snellaadpunten (3 procent).

  • Regulier oplaadpunt: de meeste (semi-) openbare oplaadpunten zijn te vinden bij bijvoorbeeld benzinestations, kantoren en parkeerplekken in woonwijken.
  • Snellaadpunt: een snellaadpunt heeft een veel hoger vermogen dan een reguliere laadpaal. Daarmee kun je compatibele auto's in een mum van tijd volledig opladen. Ter vergelijking: een volledig elektrische auto met een middelgrote accu (50kWh) heeft bij een laadpaal met 11 kW vijf uur en een kwartier nodig om de batterij voor 80 procent op te laden. Bij een snellaadpunt van 100 kW is de laadtijd slechts 30 minuten om de batterij voor 80 procent op te laden.
  • Stopcontact en wallbox: thuis kun je je elektrische auto ook opladen via een normaal stopcontact met een vermogen van 3,6 kW. Wanneer je de auto sneller wilt opladen, kun je een wallbox laten installeren. Met deze aan de muur bevestigde module is de auto in iets meer dan 5 uur volledig geladen.

Check voordat je jouw auto aansluit op een laadpunt goed of de batterij in de auto wel geschikt is voor het laadpunt. Lang niet alle batterijen kunnen op een snellaadpunt aangesloten worden.

Etiquette voor laadpunten

Hoewel het foutparkeren van niet-elektrische auto's naast laadpalen steeds minder vaak voorkomt, hebben veel bezitters van elektrische auto's nog wel regelmatig te maken met de zogenaamde 'laadpaalklever', een elektrische rijder die zijn auto onnodig lang naast een laadpaal zet. Met deze laadpuntetiquette kan er heel wat irritatie voorkomen worden:

  • Parkeer je elektrische auto niet op een laadplek als je de auto niet aan het opladen bent. Het aantal openbare laadpalen neemt weliswaar toe, maar een laadplek onnodig bezet houden is not done.
  • Plan je laadtijd. Als er op kantoor een laadpaal aanwezig is, kun je afspraken maken wanneer wie kan opladen. Bij sommige laadpunten kun je via een online dashboard jouw laadkabel op afstand ontgrendelen. Dit is handig wanneer je niet in staat bent om jouw opgeladen auto te verplaatsen. Op deze manier kan een andere elektrische rijder zijn laadkabel koppelen aan de laadpaal. Tegenwoordig hebben sommige automerken zelfs een app waarmee je de laadtoestand van je auto kunt bekijken. Via de Peugeot App kun je bijvoorbeeld het opladen van je elektrische auto op afstand regelen.
  • Parkeer niet te ruim. De meeste laadpunten zijn geschikt voor twee elektrische auto's.
  • Rijd de batterij van je auto nooit helemaal leeg. Zo voorkom je dat je niet meer verder kunt rijden wanneer een laadpunt bezet is.

Fun to drive

De automotive branche is volop in ontwikkeling om autorijden zo duurzaam mogelijk te maken. Elektrisch rijden draagt hieraan bij door mobiliteit mogelijk te maken met minder of geen gebruik van fossiele brandstoffen en dus minder uitstoot.

Autofabrikant Peugeot is ervan overtuigd dat er voor een beter milieu niet ingeleverd hoeft te worden op rijplezier: er moet een goede balans gevonden worden. Daarom biedt het Franse merk naast zijn diesel- en benzineauto's een range van 100 procent elektrische auto's en Plug-In Hybrid-auto's die automobilisten dankzij de stille en trillingvrije aandrijflijn een nieuwe vorm van rijplezier laten ervaren. Daarnaast biedt Peugeot voor iedere autorijder wat wils. Op deze manier kunnen automobilisten met een gerust hart overstappen op elektrisch rijden zonder afstand te hoeven doen van het rijplezier.

Ontdek de elektrische auto's van Peugeot.