Als zwemmer maakte hij vier Olympische Spelen mee. Daar leerde Pieter van den Hoogenband onder meer het belang van rust nemen en de juiste balans vinden. 

Die kennis draagt de meervoudig zwemkampioen nu over op werkend Nederland. Ieder mens kan presteren op topniveau; dat is de overtuiging van de nu 38-jarige Van den Hoogenband. En vitaliteit is daarbij van cruciaal belang. Niet alleen voor topsporters, maar voor iedereen.

Optelsom van mini-stapjes

Van den Hoogenband kreeg de vraag al honderden keren gesteld, ook tijdens de vier Olympische Spelen die hij tussen 1996 en 2008 bijwoonde: wat is jouw grote geheim?

"Eet je iedere dag een banaan? Ben je veel aan het touwtjespringen? Nee, er is geen geheim'', legt hij uit. ''Het is een optelsom van mini-stapjes die ik het hele jaar door zette. Op de lange termijn resulteren deze in succes."

Dat geldt ook op de werkvloer. Wie lekkerder in zijn vel zit, is productiever. Meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid leidt ook tot minder ziekteverzuim en dus minder kosten. Maar ook op korte termijn is er veel te winnen: hoe voorkom je dat je na een dag hard werken uitgeblust op de bank ploft?

Succesfactoren

"Eén van mijn eigen succesfactoren was dat ik 'rusten' als een heel belangrijk onderdeel van mijn training beschouwde", legt de zwemmer uit. "Ik trainde keihard in het zwembad en de sportschool, maar tussendoor ging ik slapen." Dat deed hij zelfs tijdens de Olympische Spelen.

"Zodra we eenmaal in het olympisch dorp waren gearriveerd, kwam ik alleen nog maar van mijn kamer af om licht te trainen en te eten. De rest van de tijd luisterde ik naar lekkere muziek, las ik mooie boeken en bekeek ik de binnenkant van mijn ogen."

Powernap

Niet alle werkgevers staan te juichen als medewerkers onder werktijd een 'powernapje' doen. "Veel werkgevers zijn bang dat rust ten koste gaat van de productiviteit", merkt Van den Hoogenband vaak tijdens lezingen en presentaties. "Ik ben ervan overtuigd dat een powernap effectiever is dan om vier uur een mok heet water met kipsmaak, croutons en vermicelli."

Vitaalste bedrijf

Werkgevers spelen een belangrijke rol om het verschil te maken. De olympisch atleet gaat daarom elk jaar samen met ONVZ Zorgverzekeraar op zoek naar Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Doel is werknemers en werkgevers te stimuleren om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers.

Meer over Pieter van den Hoogenband, succesfactoren en dutjes vind je op Gids in Gezondheid