Wie gezond is, zit beter in z’n vel en presteert beter. Ook op de werkvloer. Dat zegt Erik Scherder, jurylid van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Ondernemers uit Noord-Holland kunnen zich nog tot en met 20 mei inschrijven voor de provinciale voorronde.

Het is een vreemd contrast: we weten allemaal dat lichaamsbeweging ons gezond houdt. Toch worden we wereldwijd steeds minder actief en steeds luier. “Een derde van de Nederlanders zit zeven tot zestien uur per dag”, rekent Scherder voor. “Zitten is het nieuwe roken.”

Meer presteren op de werkvloer

“We wisten al dat overgewicht en obesitas tot de grootste bedreigingen van de gezondheid behoren, vanwege de risico’s op hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk”, legt de professor die regelmatig te gast is bij DWDD uit. “De invloed op de hersenen is minder bekend.”

Het is ook voor werkgevers van belang om dit bij werknemers onder de aandacht te brengen. Want gezonde, fitte werknemers zitten beter in hun vel, zijn langer inzetbaar en leveren meer prestaties. “Werkgevers kunnen het bewegen van medewerkers op allerlei manieren bevorderen”, stelt de hoogleraar.

Neem de trap

“Geef zelf het goede voorbeeld en neem de trap. Ga in de lunchpauze een wandeling maken. Zet fietstrappers onder je bureau neer. Maar zorg ook dat vergaderingen minder statisch worden: je kan zaken ook lopend bespreken.”

Met dat soort initiatieven is heel veel winst te halen. “Het optimaliseren van het functioneren van het brein komt de productiviteit en efficiëntie op de werkvloer merkbaar ten goede.”

Het Vitaalste Bedrijf

Scherder gaat komende maanden samen met zwemkampioen Pieter van den Hoogenband op zoek naar de Nederlandse ondernemer die het duurzaamst met zijn werknemers omgaat. De prijs voor het vitaalste bedrijf gaat naar de ondernemer die het best in de vitaliteit van zijn medewerkers investeert.

Komende maanden wordt per provincie een winnaar gekozen. Aan het einde van het jaar nemen zij het tegen elkaar op in de strijd om de titel Het Vitaalste Bedrijf van Nederland.

Inschrijven

Ondernemers uit Noord-Holland kunnen zich nog inschrijven. Het Vitaalste Bedrijf van Nederland is een initiatief van MKB-Nederland en ONVZ Zorgverzekeraar.

Lees hier het hele interview met Erik Scherder.