Het woongenot ligt onder een vergrootglas sinds velen dit jaar gedwongen meer tijd thuis doorbrengen. Zelden hechtten Nederlanders zoveel waarde aan hun woning en de directe leefomgeving als nu.

Past dit huis nog? Wonen we hier nog fijn? Is er genoeg ruimte om je even terug te trekken? Kan je gemakkelijk een ommetje maken in de omgeving? Zijn er voldoende faciliteiten en winkels in de buurt zodat je dichtbij huis kan blijven? Het zijn vragen die Nederlanders steeds vaker bezighoudt nu het leven zich grotendeels in en om het huis afspeelt. Mensen bekijken hierdoor opnieuw of ze wel blij zijn met hoe ze wonen.

Invloed van coronacrisis op woongenot

De coronacrisis heeft invloed op het woongenot van Nederlanders, blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING. Gemiddeld gezien is vier procent van de woningbezitters minder tevreden over hun eigen woning. Doordat ze zoveel thuis zijn, hebben ze bijvoorbeeld behoefte aan meer ruimte, een tuin of willen ze de stad uit, merkt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Doordat de coronacrisis huizeneigenaren dit heeft doen inzien, denken zij erover na om te verhuizen.

Daarnaast is bijna een op de drie woningeigenaren nu juist minder actief op zoek naar een andere woning. De NVM merkt dat mensen onder meer richten op verbouwplannen of het oversluiten van hun hypotheek om kosten te besparen, en zo hun woongenot vergroten.

Weet wat je woning waard is

Wanneer je wilt verbouwen, oversluiten, kopen, verkopen of verduurzamen is het van groot belang dat je weet wat je woning waard is. Ook wanneer je wilt besparen op hypotheeklasten, kan de hypotheekverstrekker vragen om de waarde van een woning.

Met een NVM-taxateur ben je zeker van een betrouwbare taxatie van een huis. Hierdoor weet je hoeveel een huis écht waard is en worden risico's en beperkingen in kaart gebracht. Een NVM-taxateur heeft een groot netwerk van meer dan 3.500 NVM-makelaars en -taxateurs en de juiste tools. Hij kent de bestemmingsplannen en marktontwikkelingen, kan een goede bouwkundige controle doen en heeft actuele informatie over de lokale markt.

Kortom: hij beschikt over de beste en meest uitgebreide data om tot een goede taxatie van een woning te komen. Hij maakt daarbij gebruik van de nieuwste tools waarmee een taxatie eenvoudig digitaal naar een geldverstrekker, opdrachtgever of validatie-instituut gestuurd kan worden. Wel zo gemakkelijk.

Zoek hier een NVM-taxateur als je wilt weten wat je huis waard is.