Hoewel corona effect heeft op de Nederlandse arbeidsmarkt en economie, lijkt de huizenmarkt vooralsnog ongeschonden. Er is nog steeds een structurele overvraag naar woningen en prijzen blijven stijgen.

Waar kopers zeven jaar geleden de keuze hadden uit dertig woningen, kunnen zij nu slechts kiezen uit 2,7 woningen. Dat maakt de huizenmarkt krapper dan ooit eerder deze eeuw.

Hoewel banken eerder spraken van een mogelijke afvlakking van de huizenprijzen, stegen de gemiddelde prijzen voor een koophuis in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Zelfs corona doet de oververhitte woningmarkt niet afkoelen, blijkt uit actuele cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Monitor Koopwoningmarkt van TU Delft MBE.

Ondanks dip verkopen weer op hetzelfde niveau als 2019

Wanneer je de verkoopcijfers in alle prijsklassen met een jaar eerder vergelijkt, is er een duidelijke dip zichtbaar sinds het moment van kort na de lockdown. De markt is echter inmiddels weer aangetrokken, stelt NVM. De verkopen zijn weer op hetzelfde niveau als 2019.

Onno Hoes, voorzitter van NVM: "Op basis van de feiten nemen we afstand van negatieve voorspellingen over de woningmarkt. Bij de aan- en verkoop van een woning kijkt de consument naar de lange termijn. En die biedt houvast om vertrouwen te hebben dat het kopen van een woning verantwoord is."

Nog altijd aantrekkelijk om een woning te kopen

Of het slim is om een huis te kopen in coronatijd? Op basis van de cijfers is het vooralsnog business as usual op de woningmarkt. Gezien de lage rente, woningschaarste en hoge huurprijzen is het nog altijd aantrekkelijk om een woning te kopen. Geld lenen voor de aankoop van een woning is ook relatief makkelijk en goedkoop mits je voldoende inkomen, spaargeld of overwaarde hebt. Veel mensen willen daarbij juist nu een huis kopen, omdat zij bang zijn dat de rente zal stijgen.

Mocht de werkloosheid verder oplopen of er een tweede lockdown komen met alle economische gevolgen van dien? Dan zou de vraag hierdoor kunnen afnemen, maar het woningtekort blijft. Starters blijven langer thuis wonen en de doorstroming stagneert. Een NVM-aankoopmakelaar kan je altijd adviseren bij de aankoop van een woning, op het juiste moment en voor de juiste prijs.

Meer zekerheid, gemak en een grotere kans op succes

Daarnaast heeft een NVM-aankoopmakelaar meer expertise en inzicht. Hij adviseert over slimme aanpassingen, zoals een verbouwing of verduurzaming, die de waarde van het huis op den duur kunnen verhogen.

Ook heeft een hij een groot netwerk en toegang tot de NVM-database. Hierdoor ziet hij nieuwe woningen op de markt als eerste en kan hij het koopproces versnellen en versoepelen én hij kan met data en tools de reële waarde van een huis bepalen. Daardoor biedt een NVM-aankoopmakelaar meer zekerheid, gemak en een grotere kans op succes in deze krappe huizenmarkt.

Zoek hier een NVM-aankoopmakelaar als je in deze tijd meer kans wilt maken op je droomhuis.