De prijsstijging van koopwoningen in Nederlands grootste steden vlakt af, blijkt uit recente cijfers van Brainbay.

Onderzoek laat zien dat koopwoningen in het derde kwartaal van dit jaar tussen de drie en negen procent duurder waren dan vorig jaar. Hoewel de prijzen blijven stijgen, zijn de prijsstijgingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kleiner dan het voorgaande jaar. Dit is daarmee de kleinste prijsstijging in bijna drie jaar.

Huizenmarkt meer in balans

Daarnaast houdt de krapte op de woningmarkt aan, maar neemt de gekte wel af, concludeerde de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) eerder dit jaar. Deze ontwikkelingen op de woningmarkt duiden op rustiger vaarwater.

Dit is dus een goed moment om na te denken of je nog blij bent met je huidige situatie. Je huis kan bijvoorbeeld weleens meer waard zijn dan je denkt. En dat heeft zo zijn voordelen. Nieuwsgierig naar je woningwaarde? Een taxatie geeft hierop antwoord.

Vijf momenten waarop een taxatie interessant is

Je krijgt doorgaans met een taxatie te maken wanneer je een woning koopt of verkoopt. Maar wist je dat je woning laten taxeren op deze vijf momenten ook handig kan zijn?

1. Wanneer je de hypotheek wilt aanpassen
Misschien wil je jouw hypotheek oversluiten omdat deze niet meer optimaal bij jouw situatie past. In zo'n geval vraagt de geldverstrekker meestal om de marktwaarde van het huis. Hiervoor heb je een taxatierapport nodig.

2. Wanneer je een lagere rente wilt afsluiten
Is je huis meer waard geworden? Van overwaarde kun je ook profiteren wanneer je niet verhuist. Tijd voor een lagere hypotheekrente en daarmee lagere woonlasten. Je hypotheek vormt namelijk een minder groot risico voor de bank. Met een taxatierapport toon je de prijsstijging van de woning aan.

3. Wanneer je wilt verbouwen
Je woonplezier en woningwaarde verhogen met een verbouwing? Veelal kan een deel van de kosten worden meegefinancierd. Een taxateur schat de waarde van de woning voor en na verbouwing in. Op basis hiervan bepaalt de hypotheekverstrekker hoeveel je kunt lenen voor een bouwdepot en wat meegefinancierd kan worden in de hypotheek.

4. Wanneer je wilt verduurzamen
Een taxatie geeft je inzicht in mogelijke energiebesparende maatregelen en het bijbehorende financiële voordeel. Op basis hiervan bepaalt de hypotheekverstrekker hoeveel je kunt lenen voor de verduurzamingsmaatregelen en of die meegefinancierd kan worden in de hypotheek.

5. Wanneer je wilt verhuizen
Wanneer je doorstroomt en een nieuwe hypotheek met een lagere rente afsluit, kun je veelal een grotere woning kopen tegen lagere hypotheeklasten. Of je gaat juist kleiner wonen en verlaagt de hypotheeklasten nog verder.

Heb je een nieuwe woning gevonden? Bij de hypotheekaanvraag willen de meeste geldverstrekkers ook een taxatierapport ontvangen.

Weten wat je woning waard is?

Laat dus een taxatie doen als je om wat voor reden dan ook wilt weten wat je huis waard is. Geldverstrekkende instellingen eisen dat een gecertificeerde taxateur - zoals een NVM-taxateur – deze taxatie doet.