De vier startups Land Life Company, Dutch UAS, Sustainer Homes en The Mobile Factory zijn dinsdag door een vakjury genomineerd voor de eerste NU.nl Startup Award ter bevordering van startups in Nederland. 

De NU.nl Startup Award is onderdeel van Big Improvement Day (BID) op dinsdag 19 januari, waar NUzakelijk mediapartner van is.

Deze award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt aan een startend bedrijf dat een maatschappelijke bijdrage levert aan de uitdagingen waar Nederland mee te maken heeft en dat de potentie heeft internationaal door te breken. 

De jury heeft gekeken naar startups voor wie het podium van NU.nl en het netwerk van Big Improvement Day een toegevoegde waarde zijn. Na een voorselectie van BID en de economische redactie van NU.nl is de jury tot de vier genomineerden gekomen.

Dutch UAS is een bedrijf dat slimme algoritmes ontwikkelt die met luchtbeelden in kaart kunnen brengen waar bijvoorbeeld neushoorns in een natuurreservaat uithangen. 

Land Life Company maakt een biologisch afbreekbare 'boomcouveuse' die het mogelijk maakt in droge gebieden weer bomen te laten groeien. Het jonge bedrijf Sustainer Homes bouwt zelfvoorzienende duurzame woningen, vakantiehuisjes en kantoren. 

En The Mobile Factory heeft een methode ontwikkeld om puin te transformeren tot een soort legostenen, waarmee rampgebieden snel voorzien kunnen worden van tijdelijke woningen. 

Hieronder vindt u korte interviews met de genomineerden:

Vakjury

De jury bestaat uit Daan Witteveen (Deloitte), Hans van der Kooij (Caesar groep), Lotte de Bruijn (Nederland ICT), Phillippe Wits (ASR), Claudia Zuiderwijk (KvK), Bas van der Veldt (Afas Software), Ben Woldring (Bencom), Joris van Heukelom (Makerstreet), Merien ten Houten (Leapfunder, e52) en Willem Sijthoff (Adfo Groep).