Paul de Munnik en MEAU schreven samen het allereerste NS Nieuwjaarsduet. In Stap Maar In Bij Mij blikken de doorgewinterde artiest en het aanstormende talent terug op de ‘onwerkelijke reis’ van de afgelopen jaren. “Het is een liedje waarin we afscheid nemen van een duistere periode en samen naar het licht gaan.”

Één schrijfsessie achter de vleugel, meer hadden Paul de Munnik en MEAU niet nodig om Stap Maar In Bij Mij te laten ontstaan. “Meau kwam binnen met een ideetje voor het refrein”, vertelt De Munnik. “Toen ze dat liet horen, maakte ik het af met het zinnetje ‘Stap maar in bij mij’. Alles viel eigenlijk vanzelf op z’n plek.”

Op het lijf geschreven

De verrassende nummer 1-hit Dat Heb Jij Gedaan betekende de doorbraak voor MEAU, artiestennaam van Meau Hewitt (21). Paul de Munnik (51) maakte naam met Acda en De Munnik, als soloartiest en in verschillende gelegenheidsformaties. Hij werkte eerder al samen met onder meer Nielson, Snelle en Maan. Het NS Nieuwjaarsduet met MEAU was hem op het lijf geschreven.

“Ik vind het heerlijk om met de trein te reizen: heel ontspannen, geen files en veel beter voor het milieu dan de auto. Het idee voor het Nieuwjaarsduet vond ik mooi: een gevestigde artiest met een artiest die op het punt van doorbreken staat. Een liedje waarin we afscheid nemen van een duistere periode en samen naar het licht gaan.” Lachend: “Ik ben dan die duistere periode en MEAU is het licht.”

Soepele samenwerking

Het schrijfproces was voor MEAU de zoveelste mooie ervaring in het bizarre jaar dat ze achter de rug heeft. “Natuurlijk is het altijd spannend als je voor het eerst met iemand samenwerkt, maar het ging super soepel. We maken best wel andere muziek, maar Stap Maar In Bij Mij past toch bij ons allebei.”

Daar kan De Munnik het alleen maar roerend mee eens zijn. “MEAU is heel eigenwijs, maar ook leergierig en niet te beroerd om te luisteren naar die meneer met best wat ervaring. Ze schrijft snel en weet heel goed wat ze wel en niet wil. Dat vond ik heel verfrissend, en daarom schrijf ik ook zo graag liedjes met artiesten van een andere generatie. Ikzelf was nog niet zo ver op die leeftijd.”

Onwerkelijke reis

Stap Maar In Bij Mij gaat over de ‘onwerkelijke reis’ die we met z’n allen hebben gemaakt de afgelopen jaren. Wat vond De Munnik de meest onwerkelijke gebeurtenis van 2021? Over die vraag hoeft hij niet lang na te denken. “Toen bleek dat De Vrienden van Amstel LIVE! niet kon doorgaan, hebben we met alle artiesten besloten om tóch naar Ahoy te gaan. Over onwerkelijk gesproken: dan sta je in een volledig leeg Ahoy je best te doen om er iets gaafs van te maken. Dat onze livestream-concerten vervolgens zo aansloegen, vind ik toch ook wel weer het mooie van deze tijd.”

MEAU heeft ervan kunnen meegenieten: ze mocht tijdens het laatste concert van The Streamers in december optreden als gastartiest. “Voor mij was alles het afgelopen jaar heel onwerkelijk. Allemaal dingen die ik als onhaalbaar zag, gebeurden tóch. Dat Heb Jij Gedaan klom naar nummer 1 in de Top 40 en ik leerde ineens de hele muziekindustrie kennen. Elke keer denk ik: zo is het wel klaar, toch?”

Nu begint het avontuur

Ervaringsdeskundige De Munnik verzekert haar dat het tegendeel waar is: nu begint het avontuur pas. Beiden staan te popelen om weer op te treden voor publiek. MEAU heeft vooral zin in het festivalseizoen, met Pinkpop als onbetwist hoogtepunt. De Munnik is vanaf februari weer met verschillende projecten te bewonderen in de theaters. “Naar de mensen toe gaan en na de show met iemand praten over wat je beleefd hebt, dat mis ik gewoon heel erg.”

Ook het buitenland lonkt weer. Na een paar dagen in Parijs kan De Munnik niet wachten op het volgende tripje. “Dat je gewoon op een terras gaat zitten en een biertje bestelt - je weet niet wat je meemaakt! Daar kijk ik ook wel weer heel erg naar uit.” Voor MEAU is reizen momenteel vooral functioneel. “Ik ga veel naar België om te spelen, maar met alles wat er nu gebeurt kán ik voorlopig helemaal niet meer op vakantie. Net als Paul kijk ik heel erg uit naar dat terrasje!”

Paul de Munnik en MEAU - Stap maar in bij mij | NS
1
Paul de Munnik en MEAU - Stap maar in bij mij | NS

Paul en MEAU zingen nieuwjaarsduet achter de stationspiano van Amsterdam Amstel.

Podium voor jong talent

NS biedt een podium aan jonge, aanstormende talenten zoals MEAU. Eerder maakten rapper-songwriter Ben Forte en zangeres Froukje al muziek voor campagnes van NS. Muziek en reizen horen bij elkaar: de trein en het station zijn bij uitstek de plek om naar muziek te luisteren én muziek te maken. Met negentien stationspiano’s nodigt NS iedereen uit om onderweg het station te vullen met muziek.

Krijg je door het nummer ook weer zin om plannen te maken voor het nieuwe jaar? Ga naar ns.nl/inhaalreizen en laat je inspireren.