Henk Berkelaar (68) ging vroeger toen hij jong was al slootje springen in de polder. Nu staat hij als vrijwilliger van Natuurmonumenten elke week met de voeten in de natte grond van de Vechtplassen. In de herfst en de winter kapt hij boompjes, in de zomer neemt hij bezoekers mee op vaarexcursies. "Binnen zitten is niets voor mij."

Henk had ervoor kunnen kiezen om achter de geraniums te gaan zitten, maar deze pensionado houdt zich liever met andere planten bezig. Een dag per week zaagt en knipt hij in het rietlandschap van de Vechtplassen om het gebied te onderhouden.

Henk: "Het is het gebied waar ik opgroeide, ik voel me ermee verbonden. Zonder dit werk zouden veel prachtige vogels – aalscholvers, reigers, roerdompen, lepelaars – hier vertrekken."

In weer en wind

Henk is met zijn mede-vrijwilligers het hele jaar door aan het werk, want de boompjes groeien stug door. Buitenmens Henk - naast vrijwilliger was hij ook een fanatiek hardloper - laat zich niet afschrikken door slecht weer: "Dan sta ik in mijn oude kloffie te snoeien en te zagen. Regen, kou, hitte: het is allemaal deel van de natuur."

Geen tocht is hetzelfde

In de zomer is Henk vaargids en vertelt hij anderen over de schoonheid van het gebied. Maar gaat het dan nooit vervelen, steeds maar weer datzelfde rondje? Henks ogen beginnen te glimmen: "Geen tocht is hetzelfde. Een torenvalk die ineens opduikt, een groep lepelaars die komt overvliegen. En soms zien we ook niets hoor. Dat hoort erbij. Je hebt de dieren nu eenmaal niet aan een touwtje zitten."

Legendes en verhalen

Zelfs als er weinig te zien is, weet Henk de bezoekers, jong en oud, te boeien met zijn befaamde natuurlegendes. Hij vindt het belangrijk om anderen wat te leren over het gebied dat hij zo koestert.

Al pratende brengt hij het verleden tot leven. "Dan vertel ik over de turfwinning van vroeger. En waarom het zo belangrijk is om nu over te gaan naar schonere energiebronnen. Het is een actueel onderwerp en ik zie dat het ze boeit."

Spelen met de natuur

Vooral bij de kinderen spreken de verhalen van Henk tot de verbeelding. "Als ik over de turfwinning vertel, begin ik met de vraag: weet je wat een kachel is? Dat weten ze vaak niet, omdat ze alleen de verwarmingsknop van thuis kennen."

Met deze weetjes hoopt Henk hun belangstelling te wekken voor de wereld buiten de beeldschermen waar mensen tegenwoordig zo veel tijd achter doorbrengen.

En willen deze kinderen daarna eropuit om de natuur om hen heen te verkennen, dan kan dat mede dankzij het werk van Henk en zijn collega’s. "Dat geklooi in de natuur is belangrijk voor elk kind. Hoe kun je nu een beter gevoel krijgen voor de natuur dan door ermee te spelen?" Zoals Henk dat vroeger deed en nu nog doet.

Stop met dromen, start met doen

NHA volgt diverse mensen die alles uit hun tijd halen. Neem Mirte, die haar hart volgde en haar droombaan vond.

Wil jij ook alles uit je tijd halen? Lees de verhalen en tips van NHA.