Recyclen is de gemakkelijkste manier om het milieu te ontzien. Maar waar te beginnen? Hoe groot je ambities ook zijn, de eerste stap naar circulair denken is zo gezet.

Het hergebruiken van materialen en het terugwinnen van grondstoffen uit oude producten heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Regenjassen van PET-flessen, fietsen van gerecyclede koffiecapsules, stadsbussen die (deels) op koffiedik rijden - je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Vooral jonge mensen omarmen dit soort ‘upcycling’-initiatieven massaal.

Wil jij een positieve impact maken, dan is het belangrijk om stil te staan bij de keuzes die je op dagelijkse basis maakt. Slim recyclen is misschien wel de meest laagdrempelige manier om je steentje bij te dragen aan een mooiere en schonere wereld. Met deze vijf tips kun je meteen aan de slag.

1. Begin vandaag nog

Als je er een gewoonte van maakt kost recyclen weinig tijd en moeite. Begin bij dagelijkse handelingen, zoals je koffiedik (met mate) gebruiken als tuinbemesting. Drink jij Nespresso-koffie? Dan draag je gemakkelijk bij aan een duurzame wereld met het recyclen van je gebruikte koffiecapsules. Je kunt eenvoudig een recyclezak toevoegen aan je bestelling. Die lever je gevuld weer in bij een Nespresso-winkel of geef je mee aan de koerier die je bestelling aflevert.

2. Geef gebruikte kleding een tweede leven

Jouw afdanker is andermans schat. Online platforms voor vintage kleding zoals Vinted en The Next Closet zijn niet voor niets razend populair: een iets te grote broek of net te kleine schoenen vertegenwoordigen waarde voor zowel de kopende als de verkopende partij.

Je kunt je (kinder)kleding natuurlijk ook aan een bekende geven of doneren via een kledingbak. Zo heeft iemand anders er plezier van of kan het textiel worden hergebruikt voor iets nieuws. Nog een optie: geef je kleding af bij een kringloopwinkel, waar je zelf ook weer tweedehands schatten kunt scoren.

3. Gooi spullen niet zomaar weg

‘Afval’ dat je gedachteloos weggooit leent zich vaak uitstekend voor hergebruik. Gekleurde enveloppen zijn geschikt als tekenpapier, in jampotjes kun je thee of kruiden bewaren en kartonnen dozen in verschillende formaten komen goed van pas als je zelf eens een pakketje moet versturen. Creatief denken is de sleutel tot slim recyclen.

4. Kies producten van hergebruikte materialen

Recyclen doe je niet alleen: door bewust te kiezen voor producten die zich al in een cyclus van hergebruik bevinden, draag je net zo goed je steentje bij. Neem aluminium. Dat is oneindig recyclebaar en leent zich daardoor perfect voor hergebruik in onder andere kozijnen, frisdrankblikjes, aluminiumfolie en koffiecapsules.

Nespresso zette vorig jaar een belangrijke stap richting circulariteit met de introductie van capsules gemaakt van 80 procent gerecycled aluminium.

Nespresso gebruikt het ingezamelde aluminium niet alleen voor nieuwe capsules, maar maakt er ook gebruiksvoorwerpen zoals pennen, zakmessen en fietsen van. De koffieresten worden verwerkt tot biobrandstof en compost. Zo gaat geen enkele grondstof verloren. In onderstaande video zie je hoe de recycling van koffiecups in z’n werk gaat.

Recycle je mee?
1
Recycle je mee?

5. Koop kwaliteit

Wat voor koffie geldt, gaat net zo goed op voor elektronica, gebruiksvoorwerpen en kleding: door voor kwaliteit te gaan, heb je langer plezier van je aankopen. Denk daarom voor het afrekenen na over de hele levenscyclus. Beperk je kledingkast bijvoorbeeld tot een paar kwalitatief hoogwaardige favorieten die je vaak kunt dragen. En beknibbel niet op dingen die je elke dag gebruikt, zoals keukenmessen en pannen.

Meer weten? Op nespresso.com lees je alles over de recycledoelstellingen van Nespresso.