Nespresso heeft de handen ineengeslagen met vijf visuele experts. Zij vertegenwoordigen ieder een eigen discipline en zijn gevraagd om hun interpretatie van de Nespresso Vertuo in een korte film weer te geven. Allemaal verbeelden zij op geheel eigen wijze hoe de nieuwe Vertuo-machine voor grootste koffiemomenten zorgt. Bekijk hieronder het resultaat van Hyperculture.

"We waren blij verrast toen Nespresso ons vroeg”, zegt Peter van de Riet. “We kregen carte blanche om te doen waar we zin in hadden, in onze eigen stijl. In het geval van HyperCulture betekent dat: het combineren van verschillende media."

Van de Riet en zijn compagnon Floris Vos zijn niet de enigen die de uitdaging van de koffiemaker aangingen: in totaal lieten vijf visuele kunstenaars uit verschillende disciplines hun creativiteit los op de nieuwe Nespresso Vertuo. Aan HyperCulture de eer om als eerste de veelzijdigheid, de kwaliteit en het innovatieve karakter van de machine in bewegend beeld te vangen. Bekijk hieronder het resultaat.

De tekst gaat verder onder de video

Nespresso Vertuo-commercial door Hyperculture
1
Nespresso Vertuo-commercial door Hyperculture

‘Even rustig landen met een kopje koffie’

Hoe begin je aan zo’n opdracht met complete artistieke vrijheid? Voor inspiratie hoefde het designduo niet ver te zoeken. "Wij drinken elke ochtend koffie, zwart”, vertelt Vos. “Als we rond negen uur onze studio binnenkomen, zetten we meteen de Nespresso-machine aan. Dat is een mooi moment van de dag: even rustig landen met een lekker kopje koffie."

Dat rustige, sfeervolle moment en de textuur van de koffie werd het uitgangspunt van hun creatieve zoektocht. Want hoe kun je de warmte en verfijnde smaken van een kop koffie uitbeelden? Een opvallend beeld in de korte film zijn de golven die van hout lijken. Vos: "Bij koffie denk ik aan diepe, rijke smaken. Dat deed me denken aan hout, een natuurlijk materiaal dat leeft en kracht heeft. In de video hebben we geprobeerd om die energie dóór een houtstructuur te laten lopen."

Texturen in 3D

Volgens Van de Riet is de korte film exemplarisch voor de manier waarop HyperCulture te werk gaat. "Wij beginnen vanuit intuïtie en zoeken naar interessante en verrassende resultaten door verschillende media in te zetten. We gebruiken bijvoorbeeld fotografie om texturen te creëren in 3D. Hierdoor kunnen we spelen met abstractie en verschillende contexten bij elkaar brengen die eigenlijk niet bij elkaar horen."

Het duo doet alles samen, van de conceptontwikkeling tot de technische uitwerking. "Het is niet dat de een ontwerpt en de ander animeert", zegt Van de Riet. "Wij gaan samen door het hele proces en zijn heel eerlijk tegen elkaar. Dat vind ik heel fijn aan onze samenwerking." Volgens Vos is het belangrijk om als creatief vanaf het begin een goed gevoel bij een opdracht hebben. "Als je geen connectie hebt met het product, moet je het misschien ook niet doen." Bekijk hieronder hoe zij samen ter werk gingen.

De tekst gaat verder onder de video

Making-of commercial door Hyperculture
1
Making-of commercial door Hyperculture

Grootse koffiemomenten

Naast HyperCulture zijn ook animators Manuel Ferrari en Lise Prud’homme, 3D-designstudio Katananga, filmmaker Hanna Verboom en stop-motion animator Rogier Wieland de uitdaging van Nespresso aangegaan. Allemaal verbeelden zij op geheel eigen wijze hoe de nieuwe Vertuo-machine voor grootse koffiemomenten zorgt.

Met het nieuwe Vertuo-systeem wordt het leven van liefhebbers van een grotere kop kwaliteitskoffie een beetje mooier, want je maakt kennis met een verscheidenheid in koffie door de vijf verschillende kopgroottes. Houd je van een pittige kleine espresso of ga je eerder voor een krachtige dubbele espresso? Drink je juist liever grotere koffies, zoals gran Lungo, mug of alto? Geen zorgen: met Nespresso Vertuo kan het allemaal.