Het is een verrassende oplossing tegen de opwarming van de aarde: de walvis. Deze zeezoogdieren leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan het uit de lucht halen van CO₂.

Het wordt warmer op aarde doordat er te veel broeikasgas CO₂ in onze atmosfeer is. Die hoeveelheid moeten we snel terugbrengen. Bij oplossingen voor het klimaatprobleem gaat het meestal over dure of complexe technologie. Maar deze simpele, niet-technische oplossing zwemt gewoon in de zee. De walvis komt naar de oppervlakte om te ademen en te poepen. En met die poep is iets bijzonders aan de hand…

Wil jij weten hoe dit zit? Hoe draagt dit zeezoogdier bij aan vermindering van CO₂? En hoe werkt de walvis daarbij samen met andere dieren? Onderstaande animatie legt het uit. Bekijk de video.

Zo helpen walvissen klimaatverandering tegen te gaan
1
Zo helpen walvissen klimaatverandering tegen te gaan

Stel je vragen aan de wetenschap

Deze animatie is ontwikkeld in opdracht van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) in samenwerking met onderzoeker Peter Siegmund, klimaatexpert bij het KNMI.

Meer weten over de walvis en het klimaatprobleem? Bekijk op 6 oktober om 19.30 uur de live-sessie op Instagram met Nathalie Houtman, oceaanexpert van het Wereld Natuur Fonds, en stel haar jouw vragen.