De lang beloofde sportzomer is aangebroken. Later dan gepland vanwege de coronapandemie, maar eindelijk kunnen we genieten van het EK-voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen in Tokio, met mogelijk een recordaantal medailles voor Nederland.

We moedigen onze sporters aan en leven mee. Maar hoe hebben zij de top bereikt? En wat heb je nodig om daar te komen? Zit het in de genen? Lengte helpt om een topbasketballer te worden, maar Formule 1-coureurs moeten juist klein zijn. Of is het een kwestie van heel hard trainen? En om hoeveel uren gaat het dan? Kan iedereen zomaar topsporter worden?

Topsport: genen versus training

Onderstaande animatievideo vertelt wat je allemaal nodig hebt om topsporter te worden. Op basis van informatie van wetenschappers, krijg je antwoord op een aantal belangrijke vragen. Bekijk hieronder de video:

Wat is belangrijker om topsporter te worden: aanleg of training?
1
Wat is belangrijker om topsporter te worden: aanleg of training?

Antwoorden van de wetenschap

Deze animatie is ontwikkeld in opdracht van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) in samenwerking met onderzoekers Peter Beek van de Vrije Universiteit en Sebastiaan Platvoet van HAN University of Applied Sciences.

Meer weten over wat wetenschap te vertellen heeft over sport? Zelf vragen stellen aan wetenschappers? Bezoek dan onze website.