Tinder, Happn of Bumble. Het zijn apps die steeds meer gebruikt worden tijdens de coronacrisis. Hierdoor verandert volgens onderzoekster Giulia Ranzini niet alleen het daten zelf, maar ook de functie. "Online daten wordt nu ook gedaan om je wat minder eenzaam te voelen."

Ranzini, die als gedragswetenschapper werkt aan de Vrije Universiteit Amsterdam, doet al jaren onderzoek naar internetprivacy en de rol van datingwebsites en -apps.

Ze richt zich vooral op de informatie die online daters met elkaar delen en hoe dit ontvangen wordt. Ook heeft ze oog voor veranderingen in het liefdeslandschap. Hieronder een overzicht van wat haar de afgelopen tijd is opgevallen.

1. Online daten heeft meerdere functies

In tegenstelling tot vroeger, is online daten niet meer alleen bedoeld om een relatie te vinden. Je ziet dat vooral jongeren steeds vaker datingapps gebruiken voor hun plezier. Of, sinds de laatste maanden, om sociaal contact op te doen. "Online daten wordt nu ook gedaan om je wat minder eenzaam te voelen", aldus Ranzini.

Toch zijn er ook nog veel mensen die de platforms gebruiken voor een serieuze relatie. Ranzini voorspelt dat dit aantal alleen maar toe zal nemen. "In een tijd waarin we vaker thuis zijn, kan online daten helpen om mensen te ontmoeten. Ook voor een serieuze relatie."

Dit zou volgens haar ook een positief effect kunnen hebben op de duur van de relaties. "Als we datingsplatforms gaan zien als een onderdeel van ons leven en wat minder als een tool om onszelf te entertainen, dan denk ik dat er steeds meer koppels uit voortkomen met een langdurige relatie."

2. Online daten is voor iedereen

"Wat we de afgelopen vijf jaar merken, is dat een typische online dater niet meer bestaat", vertelt Ranzini. "Door het brede aanbod aan websites en apps wordt online daten inmiddels door bijna elke leeftijdsgroep of achtergrond gedaan. Hierdoor is in feite iedereen een potentiële online dater, of je nou een tiener bent of een 50-plusser."

Volgens Ranzini zorgt het ruime aanbod aan datingplatforms wel voor onderscheid. "Een 60-plusser gebruikt misschien minder snel Tinder maar wel weer een ander datingplatform dat goed bij hem of haar past."

3. Feitelijke informatie speelt een grotere rol

"Als je een datingapp gebruikt, zet je meestal de belangrijkste informatie over jezelf op je profiel", vertelt Ranzini. "Denk aan je leeftijd, je woonplaats en beroep. Hierdoor straal je bepaalde signalen uit naar andere online daters, die samen met de foto bepalen of ze naar links of rechts willen swipen."

Echter is deze informatie wel minimaal. "Hierin verschilt een datingapp van de traditionele websites. Op een website delen de gebruikers meestal zoveel mogelijk over zichzelf, zodat je van tevoren al weet of er gelijkenissen zijn. Met een app scan je kort de informatie en foto’s van de ander en beslis je na een match of je iets gemeen hebt met elkaar."

Ideeëngenerator

Recentelijk onderzocht Ranzini de rol van datingapps in de samenstelling van huwelijkspartners. De financiering van dit ‘out of the box’-idee werd mogelijk gemaakt door de Ideeëngenerator van de Nationale Wetenschapsagenda.

Naast Ranzini’s onderzoek zijn er nog veel andere ideeën die financiële steun ontvangen van de Nationale Wetenschapsagenda. Denk aan een onderzoek naar nieuwe antibiotica in rode wijn of het creëren van een rustgevende omgeving voor autisten. Lees hier meer over de laatste onderzoeken.

Meer artikelen lezen van de Nationale Wetenschapsagenda? Bekijk ze hier.