Het winnen van een geldprijs kan iedereen overkomen en is altijd mooi meegenomen. Maar in sommige gevallen is een prijs ook symbolisch enorm waardevol. Dit is het geval bij Bert en Janita uit Amersfoort. "Voor ons is hiermee de cirkel rond."

Een paar weken geleden viel de brief van de Nationale Postcode Loterij bij Bert (61) en Janita (57) op de mat. Bert weet het nog goed. "Ik zat op de bank en heb de brief zelf uit de brievenbus gehaald en opengemaakt. Ik heb het eerst een half uur voor mezelf gehouden en toen pas gedeeld."

Zijn vrouw Janita is fotograaf en kwam net terug van een fotoshoot. "Ik zag op de familieapp al dat Bert iets had geappt over een 'prijsje'. Ik vond het al gek dat-ie dit appte. Er werd op de app al wild gespeculeerd over het bedrag", herinnert Janita zich. Bert en Janita wonnen 10.000 euro.

Niet altijd alleen maar geluk

Het gezin won wel vaker wat, soms ook een uitje. "Maar uitjes zijn voor ons nogal een gedoe", zegt Janita. Het geluk was Bert en Janita dan ook niet altijd zo gunstig gezind als nu. Zeven jaar geleden kreeg voormalig triatleet Bert een hartstilstand na het zwemmen. "Er is wel gereanimeerd, maar zijn hart viel steeds uit", zegt Janita.

Uiteindelijk heeft Bert tien dagen in coma gelegen en liep hij ook hersenletsel op. "Dat is heel gek, hij was altijd heel sportief en nu is het voor hem al lastig om zichzelf 'aan' te zetten", vertelt zijn vrouw, die naar aanleiding van Bert's hartstilstand het fotoboek Even dood maakte.

Eerst pech, toen het boek en nu de fiets

"Met het boek wilde ik een groter publiek laten zien hoe je uit een reanimatie na een hartstilstand kunt komen en wat het voor betrokkenen inhoudt. Het mooie is dat ik voor het realiseren van het boek een subsidie kreeg van de Vriendenloterij (net als de Postcode Loterij onderdeel van Novamedia, red.). Voor mij voelt de cirkel met de prijs van de Postcode Loterij nu echt rond."

Het meest waardevol is samen vieren

Fietsen kan Bert inmiddels weer. Wel heeft hij hiervoor een speciale fiets moeten aanschaffen. Deze sportieve driewielers zijn behoorlijk aan de prijs. De fiets heeft Bert met de gewonnen geldprijs bekostigd. "Ik ben er heel blij mee, want met zo'n fiets kom je lekker buiten en zie je nog eens wat. Het is een prachtige, handgemaakte fiets en ik kan er ondanks mijn stabiliteitsprobleem prachtig op fietsen", glundert Bert.

Bert en Janita hebben twee kinderen, Daniël (23) en Willemijn (21), die beiden studeren. Ook zij kregen een geldbedrag. Tot slot ging het stel met de ouders van Janita uit eten. "We hebben er een feestelijk tintje aan gegeven. Mijn ouders zijn op leeftijd en het is zo fijn dat je dit samen kunt vieren", vindt Janita.

Meedoen kan je leven verrijken

Op de vraag of Janita en Bert nog tips hebben voor toekomstige winnaars, hoeft Bert niet lang na te denken. "Het belangrijkste is meedoen en niks verwachten. Meedoen is leuk omdat je goede doelen steunt en als je dan wint, overvalt het je. Het kan je leven verrijken. Voor ons was het in ieder geval heel welkom. Doe er iets moois van", besluit Bert.

Als je meedoet met de Nationale Postcode Loterij maak je niet alleen maandelijks kans op mooie geldprijzen. Minimaal veertig procent van je lot gaat naar goede doelen. De Nationale Postcode Loterij steunt namelijk 148 goede doelen, waaronder de Hartstichting en de Hersenstichting.

Haal jij het geluk in huis?

Op 1 januari valt de hoogste PostcodeKanjer ooit van maar liefst 58,9 miljoen euro. Ook kans maken en tegelijkertijd bijdragen aan tal van goede doelen? Klik dan hier en speel mee.

18+ speel bewust