Niets is mooier dan samen met duizenden buurtgenoten een geldprijs winnen. Dat weet gepensioneerd politieman Ben Haspels maar al te goed. Begin dit jaar viel de PostcodeKanjer in 'zijn' Nieuw-Vennep. "Op het wijkfeest voelde je echt de saamhorigheid."

Op woensdag 1 januari 2020 stroomden de appjes binnen bij Haspels. Al snel bleek waarom: de PostcodeKanjer van 54,7 miljoen was gevallen in Nieuw-Vennep. De ene helft werd verdeeld onder de winnende postcode 2151 BZ, de andere helft over de winnende wijkcode 2151. Haspels won met zijn twee loten een bedrag van 11.687,68 euro.

Hoe heb je die eerste dag van 2020 beleefd?
"Overdag was iedereen al in rep en roer: waar zou de hoofdprijs gevallen zijn? 's Avonds hoorde ik dat de truck van de Nationale Postcode Loterij op de Zuiderdreef stond. Nou, dat was een hele happening, met heel veel publiek en televisiewagens. Dan kom je natuurlijk allerlei bekenden tegen en begint het speculeren over bedragen. Ik zou eigenlijk maar heel even gaan kijken, maar dat werd twee uur. Het was echt feest daar. Toen ik thuiskwam was mijn vrouw een beetje boos."

Tot je vertelde wat jullie gewonnen hadden, zeker?
"Precies, haha. De bekendmaking van het bedrag per lot, een paar dagen later tijdens het Kanjerfeest, was heel spannend en kwam uiteindelijk uit op bijna 6.000 euro. Ik had er toevallig twee jaar daarvoor een tweede lot bij gekocht."

“Op het Kanjerfeest voelde ik echt de saamhorigheid”
Ben Haspels - winnaar PostcodeKanjer 2020

Hoe was het om met de hele wijk te winnen?
"Dat vond ik zó fijn. Ons dorp bestaat eigenlijk uit twee gedeelten. Het 'oude' Nieuw-Vennep en de wijk Getsewoud, die er twintig jaar geleden bijgebouwd is. Omdat de winnende wijkcode over beide delen van het dorp loopt, kregen een paar duizend mensen een mooi geldbedrag. Dat vind ik leuker dan dat een klein groepje mensen heel veel wint. Op het Kanjerfeest voelde ik echt de saamhorigheid; Nieuw-Vennep was eindelijk een eenheid. Zo moet het wat mij betreft altijd zijn: één dorp."

Heb je het gewonnen geldbedrag inmiddels al goed besteed?
"Jazeker! Mijn vrouw en ik zijn allebei begin dit jaar 70 geworden en hebben onze verjaardagen ervan gevierd in januari. Eerst zijn we met z'n tweeën tien dagen naar Oman geweest, daarna hebben we het voor vrienden en kennissen gevierd en ten slotte hebben we voor onze beide gezinnen - bij elkaar achttien man - een midweek huisjes gehuurd in Beekbergen. Dat de PostcodeKanjer uitgerekend in Nieuw-Vennep viel kwam perfect uit: we konden alles wat we al weken daarvoor gepland hadden betalen van het prijzengeld."

Maak ook kans

Begin jij het nieuwe jaar als prijswinnaar? Speel mee met de Nationale Postcode Loterij en maak kans. De PostcodeKanjer is dit jaar met 54,9 miljoen euro de hoogste ooit en valt op 1 januari. Meespelen doe je op postcodeloterij.nl/kanjer.