Hoe reageert iemand die opeens een enorm geldbedrag heeft gewonnen? Bea Post weet er alles van. Zij begeleidt al bijna dertig jaar prijswinnaars voor de Nationale Postcode Loterij. "Op 31 december denk ik altijd: wij zullen morgen maar bij je langskomen om te vertellen dat je miljonair bent."

Bea is in 1990 begonnen bij de Nationale Postcode Loterij. Anderhalf jaar later reikte de loterij voor het eerst één miljoen gulden uit - een enorm bedrag gezien het gemiddelde bruto jaarloon destijds 25 duizend gulden was. "Ik zag wat dat met mensen deed en vond dat we ze niet aan hun lot konden overlaten. Zo ontstond het. Prijswinnaars begeleiden vind ik het allermooiste wat er is."

Wat maakt jouw baan zo bijzonder?

"De Postcode Loterij voelt toch een beetje als mijn kindje, ik heb het zien opgroeien. Eén ding is nooit veranderd: het duurt even voordat het tot mensen doordringt dat ze gewonnen hebben. Voor de prijswinnaars ben ik een klankboord. Stomme vragen bestaan niet, zeg ik altijd. Ik kan weliswaar niet uit eigen ervaring spreken, maar wel putten uit dertig jaar ervaringen van andere mensen."

Hoe ziet je eerste week van het jaar eruit?

"Nadat de PostcodeKanjer is gevallen op 1 januari, organiseren we nog diezelfde week een wijkfeest. De prijswinnaars zitten in een soort roes, een droom, en stellen ons vragen waar ze eigenlijk het antwoord wel op weten: 'Is het écht waar?' Op 2 januari vragen we iedereen bij elkaar voor een brunch waar ook altijd een vermogensbeheerder bij is. Daarna gaan we met iedereen apart een afspraak maken en proberen we de winnaars te helpen bij alles wat hen overkomt."

“De discussie is altijd of geld gelukkig maakt”

Waar heb je het dan over met prijswinnaars?

"Ik help ze ontdekken wat ze nu eigenlijk willen. Rijk leven? Rijk sterven? Of allebei? Zijn er kinderen die gaan studeren? Hoe zien de oudedagsreserve en het pensioen eruit? Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Wat vaak als eerste aan bod komt, is het testament. Als je ineens vermogend bent, moet dat goed geregeld zijn."

Hoe geven winnaars hun geld uit?

"Er zijn mensen die het roer totaal omgooien. Bijvoorbeeld door hun baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. Dankzij hun vermogen is de drang om meteen de eerste jaren winst te maken niet zo hoog en kunnen ze rustig en met plezier een bedrijf opstarten. Ik ken ook mensen die een wereldreis gingen maken of op bezoek gingen bij familieleden in Canada. De discussie is altijd of geld gelukkig maakt. Daar geloof ik zelf niet in, omdat je met geld nog steeds geen gezondheid of echte liefde kunt kopen. Geld kan echter wel een soort rust geven."

“Soms heerst er een soort schaamte dat ze dat geld zomaar gewonnen hebben”

Welke gedrag zie je vaak onder prijswinnaars?

"Nederlanders zijn over het algemeen behoudend. Soms heerst er een soort schaamte dat ze dat geld zomaar gewonnen hebben, vooral bij mannen. Dan grap ik altijd: 'Had je maar niet mee moeten spelen met de loterij, want je loopt het risico om te winnen!' Die mensen moet ik echt een beetje leren om ervan te gaan genieten, om gewoon die grote auto te kopen die ze altijd al wilden hebben, of om een vriend of familielid te trakteren op iets wat ze nodig hebben."

Met welk gevoel leef je toe naar 1 januari?

"Vol spanning! Waar gaat die PostcodeKanjer van 54,7 miljoen euro vallen? Het is weer een waanzinnig bedrag, waarvan de ene helft voor de wijk is en de andere helft voor de precieze postcode. Ik kan alleen maar heel erg hopen dat zo'n grote prijzenpot door veel mensen gedeeld wordt."

Went het om mensen miljonair te maken?

"Nee, nooit. Ik blijf dat zó fascinerend vinden. Op 31 december denk ik altijd: wij zullen morgen maar bij je langskomen om te vertellen dat je miljonair bent. Dat is voor de winnaars natuurlijk onwerkelijk, en voor mij steeds weer gi-ga spannend. Wat voor mensen zijn het? Hoe reageren ze? Ik vind het heerlijke weken."

PostcodeKanjer

Op 1 januari valt de hoogste PostcodeKanjer ooit van maar liefst 54,7 miljoen euro. Ook kans maken? Klik dan hier en speel mee.

18+ speel bewust