Beyond Sports zet echte voetbalwedstrijden om in Virtual Reality

Spelers en coaches kunnen met de software van Beyond Sports wedstrijden herbeleven van uit elk perspectief: door de ogen van de eigen spelers en door de ogen van de tegenstander, maar ook vanaf recht boven het veld, voor een tactisch overzicht. Beyond Sports pioniert in deze ontwikkeling samen met Ajax, AZ en PSV. Dat maakte Robert Overweg zojuist bekend op het Mediapark Jaarcongres.

Voor spelers is het terugzien van wedstrijdmomenten vanuit hun eigen perspectief alsof zij de wedstrijd weer opnieuw beleven. De spelers herkennen het moment waarin zij teruggeplaatst worden direct. Beyond Sports zorgt voor een groter inlevingsvermogen en voor nieuwe inzichten in eerder gemaakte keuzes op het voetbalveld.

Coaches krijgen hiermee een tool om wedstrijden te analyseren in Virtual Reality en om spelers te trainen op clubspecifieke tactiek. Beyond Sports maakt gebruik van de Oculus Rift, Gear VR en de mobiele telefoon in combinatie met Google Cardboard om Virtual Reality naar de spelers te brengen.

Daarnaast doet Beyond Sports samen met de Universiteit van Utrecht onderzoek naar de implicaties van VR op het menselijk brein en naar de effectiviteit van haar toepassing. Met een van de eerste afgeronde onderzoeken is aangetoond dat de gesimuleerde beweging die ervaren wordt in VR de hersenen beter laat presteren als het gaat om spatial updating: door een speler niet in stilstand naar een 2D scherm te laten kijken, maar hem te laten ervaren dat hij meebeweegt met het spel in een 3D omgeving, neemt hij de posities en bewegingen van medespelers en tegenstanders beter in zich op. Het brein denkt echt in beweging te zijn, dat geeft aan hoe immersive de VR simulatie is.

In een later stadium zal Beyond Sports ook komen met een consumentenversie van hun product.

Tip de redactie