Janne Willems (33) is een grenzeloze geluksverzamelaar. Letterlijk. Ze reist stad, land en planeet af op zoek naar mooie momenten van mensen die ze niet kent.  “Als je je focust op kleine momenten, wordt je dag makkelijker.”

Wanneer ze een treincoupé binnenstapt, is het tafereel dat ze aantreft meestal hetzelfde. Zwijgende reizigers die wat spelen met hun smartphone, een boek lezen of stoïcijns naar buiten staren. Oogcontact met andere reizigers wordt er bijna niet gemaakt en een praatje met een vreemde maken mensen niet zo snel. Janne daarentegen doet niet anders. Al jarenlang stapt ze op mensen af met de vraag ‘heb je de afgelopen dagen iets moois meegemaakt en zou je dat voor me willen tekenen?’. 

“Als je mooie momenten met anderen deelt, keren ze terug als een boemerang”

“En wat er dan gebeurt, heeft iets magisch”, vertelt ze. “De hele sfeer slaat om. Eerst is iedereen nog z’n eigen ding aan het doen, maar zodra ze beginnen te tekenen worden ze steeds vrolijker. Dan gaan ze met elkaar praten en lachen. Dat is gewoon zo mooi om te zien. En natuurlijk zeggen mensen weleens nee. Iemand in India vroeg mij een keer of ik wel om kon gaan met al die afwijzingen, want ze had net gezien dat zomaar de helft nee had geschud. Maar eigenlijk vind ik dat helemaal geen afwijzing. Dat zijn gewoon mensen die nee zeggen.”

Wat het Janne oplevert? Heel veel tekeningen én ze krijgt er zelf ook goed gevoel van. “Want als je mooie momenten met anderen deelt, keren ze terug als een boemerang. Mensen worden blij en raken met elkaar in gesprek. Het is een beetje hetzelfde wat gebeurt als de trein vertraging heeft. Maar dan vinden mensen elkaar in iets positiefs!”

Even stil staan
Mensen laten stilstaan bij de kleine mooie momenten. Dáár gaat het Janne om. Van een trein die precies met de deur voor je neus stopt tot een avondje met geliefden. De geluksmomenten deelt ze via haar blog met de rest van de wereld. “Er zitten heel veel tekeningen tussen van vriendschaps- of familiemomenten zoals etentjes, maar ook veel natuurmomenten: de zon die opkomt of een mistig landschap.”

Zelf verzamelt Janne al heel lang haar eigen mooie ervaringen. “Het idee ontstond toen ik begon met studeren. Ik dacht: wow, wat is de wereld gaaf, maar dat ga ik niet allemaal onthouden. Daarom ben ik mooie momenten gaan opschrijven. Later werden het tekeningen.”

Ook in moeilijke tijden bleek Jannes ontdekkingsreis naar al deze momenten bijzonder waardevol. “Bijvoorbeeld toen mijn moeder overleed. Omdat ik ook in die periode heb gekeken naar wat er goed ging, elke dag. Dat heeft me onverwachts heel veel steun gegeven.”

Dat mooie momenten niet altijd blije momenten hoeven te zijn, bewees ook een jongen die al was uitgestapt op station Veenendaal voordat Janne zijn naam kon vragen. “Toen ik zijn tekening bekeek, barstte ik in huilen uit. Hij had een vrouw in een ziekenhuisbed getekend die tegen een huilende man naast haar bed zegt: ‘Ik wil niet naar huis, dat is te zwaar voor jou. Ik hou teveel van jou!’. Een onverwachts en teder moment dat me zeker even ontroerde.”

De grenzen over
Dat gelukkige momenten overal bestaan, zelfs in landen in crisis of oorlog, ontdekte Janne toen ze besloot haar sociale experiment over de grenzen te trekken. “Een Bosnische tekenaar zei me dat mensen in deze landen misschien juist eerder het geluk zien in alledaagse, simpele dingen.”

In totaal trok Janne zestien maanden de wereld over. Een reis die haar duizenden nieuwe mooie momenten opleverde én een boek, Pluk je momenten, dat sinds kort in de winkels ligt. Trots bladert ze door de pagina’s. Niet zozeer om het boek, maar om de boodschap die erin verborgen ligt. “Al lezend zie je dat thema’s als liefde, vriendschap en familie overal belangrijk zijn. Geluk is universeel, en ik ben blij dat te kunnen delen.”

Ken jij ook een mooi mens? Verras hem of haar dan met een persoonlijke versie van de ‘Mens, wat ben je mooi’-film. Ga naar www.watbenjijmooi.nl, kies de naam van je mooie mens en deel je persoonlijke film.