Renske Douwes Dekker (39) ontwikkelde ‘Kindergebaren met Lotte & Max’. Een soort Sesamstraat met gebaren die slechthorende én horende kinderen op speelse wijze leert praten met hun handen.

Renske heeft een missie. “Hoe leuk zou het zijn als binnen vier jaar alle Nederlandse kinderen minstens twintig handgebaren kennen. Gebarentaal biedt namelijk veel voordelen”, zegt ze. “Juist ook voor horende kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat gebaren de taalontwikkeling stimuleert en kinderen meer zelfvertrouwen geeft. En baby’s kunnen al vanaf zeven maanden gebaren, veel eerder dan dat ze kunnen praten.”

“Super tof dat ze, wanneer je snorharen uitbeeldt, snappen: hé, dat is een poes!”

Maar dat dit zo’n positief gevolg heeft voor de ontwikkeling van kinderen, ontdekte Renske eigenlijk uit nood. “Bij de geboorte van mijn dochter Cato bleek iets mis met haar stembanden. Artsen waren aanvankelijk bang dat ze nooit zou kunnen praten. Hun dringend advies: ga je maar vast verdiepen in gebarentaal.”

Geen geschikt lesmateriaal
Een drukke tijd brak aan, met veel ziekenhuisbezoeken en onzekerheid. En dan bleek het aanleren van gebarentaal ook nog eens een pittige kost. “Het was echt een uitdaging. In het begin was het voornamelijk eenrichtingsverkeer. Daar stond ik dan in het midden van de woonkamer met mijn handen te wapperen, terwijl m’n baby me aankeek alsof ik gek was geworden.”

Bovendien had Renske zelf al moeite met het aanleren van gebaren. “Hoe je je handen moet vouwen, staat wel aangegeven met allerlei pijltjes, kruisjes en cirkels, maar je hebt bijna een cursus nodig om de gebarencursus te begrijpen. Daarbij vond ik alleen lesmateriaal voor volwassenen. En zonde, want doordat ouders er moeite mee hebben, stellen ze het uit of haken zelfs af. Terwijl het in het belang van het kind is zo vroeg mogelijk met de taalontwikkeling te beginnen!”

Lotte en Max geboren
Dus besloot ze zelf een methode te ontwikkelen om jonge kinderen spelenderwijs gebaren te leren. Ze begon met een pop-up boekje, waar Renske twee aansprekende hoofdpersonen voor bedacht: Lotte en Max. Maar ze ontdekte al snel dat video het ideale medium was.

Hiervoor moesten Lotte en Max wel tot leven komen. Ze besloot er pluchen poppen van te maken, die ze aanvankelijk zelf in elkaar knutselde. “Poppen die nu niet alleen kunnen gebaren, maar ook praten, dankzij professionele poppenspelers. Het was alsof ik aan de basis stond van mijn eigen Sesamstraat.”

De dvd is inmiddels uitgegroeid tot een achtdelige serie die onder dove en slechthorende kinderen populairder is dan de originele Sesamstraat. Renske’s materiaal is zelfs verkrijgbaar bij consultatiebureaus en logopedisten. “Dat had ik niet durven bedenken toen ik hieraan begon, houtje-touwtje aan de keukentafel met een stel vrienden.”

Enorme woordenschat
Een nog mooiere verrassing blijkt dat ook ouders van horende kinderen Lotte en Max omarmen. Ze merken dat gebarentaal de kinderen verbindt. Ze leren van elkaar. En het blijkt dus zeer positief te zijn voor de ontwikkeling van hun kind.

Renske heeft nu drie dochters. “Zij hadden al een enorme woordenschat opgebouwd, al voordat ze konden praten. Bovendien kwam de gesproken taal veel eerder op gang dan bij leeftijdsgenootjes.” Zelfs bij haar dochter Cato, die nu tegen alle verwachtingen in toch kan praten.

“Maar het allerbelangrijkste was het plezier dat we samen beleefden en de band die we al van jongs af aan opbouwden door het communiceren met gebaren. Het praten met je handen is ook gewoon heel leuk. Super tof om te zien dat wanneer je voor de zoveelste keer doet alsof je een koe melkt, je baby ineens begrijpt dat je daarmee ‘melk’ bedoelt. Of dat ze, wanneer je snorharen uitbeeldt, snappen: hé, dat is een poes!”

Wil je meer ontdekken over Renske, Lotte en Max? Hier vind je alle info.

Ken jij ook een mooi mens? Verras hem of haar dan met een persoonlijke versie van de ‘Mens, wat ben je mooi’-film. Ga naar www.watbenjijmooi.nl, kies de naam van je mooie mens en deel je persoonlijke film.