Marije Braakman (39) is de ‘verdubbeldame’: Ze verdubbelt je inzet voor goede doelen om de wereld nóg een beetje mooier te maken. Niet in geld, maar in daden. 

‘Neem deel aan de Vegan Challenge en eet een maand lang geen vlees en zuivel.’ ‘Neem tijdens een wandeling een plastic tas mee om zwerfafval te verzamelen.’ ‘Meld je aan als bloeddonor.’ 2013, het jaar waarin Marije haar blog begon, was meteen haar drukste jaar ooit.

Het concept is simpel: iemand belooft iets goeds te doen voor mens, dier of milieu en de Verdubbeldame verdubbelt zijn of haar inzet door precies hetzelfde te doen. Vervolgens deelt ze via haar blog de verdubbeling met de rest van de wereld in de hoop hiermee anderen te inspireren haar acties te delen en te vermenigvuldigen.

Vooraf had ze zichzelf één belofte gemaakt: ze zou elk verdubbelverzoek voor een betere wereld oppakken. “Ook als ik er eigenlijk geen zin in had. Of stiekem niet durfde.”

“Mijn motto: al het goede komt in meervoud!”

Sommige verzoeken waren gemakkelijk te realiseren. “Het tekenen van een petitie is zo gedaan.” Maar voor andere herhaalacties moest ze over flink wat grenzen heen. “Zomaar bloemen uitdelen aan voorbijgangers bijvoorbeeld. Ene Marlies had dat eerder gedaan. Gewoon, omdat ze alle negatieve dingen zat was. Haar vraag was, of ik een keer in haar voetsporen wilde treden. Maar ja, zo stoer ben ik niet. Doodeng vond ik het om winkelend publiek aan te spreken met een ‘mag ik u blij maken met deze mooie bloem?’ Toch heb ik het gedaan.”

Wereld-verbeterende inborst
Marije: “De Verdubbeldame zijn daagt mij uit om in beweging te komen en om dingen te doen die ik uit mezelf niet zo gauw –of zelfs liever niet– zou doen. Zo’n 170 verdubbelverzoeken later merk ik dat ik er veel zelfvertrouwen van heb gekregen. En het geeft handen en voeten aan mijn onverbeterlijke, vaak naïeve wereld-verbeterende inborst.”

Als kind maakte Marije zich al sterk voor een betere wereld. Van acties tegen dierenleed en het gebruik van bont tot het lidmaatschap van milieuorganisaties. Dat ze momenteel in een ecologische woongemeenschap leeft, letterlijk in een huisje van stro en leem, is ook niet voor niets.

“Ik droomde altijd van een mooiere wereld, maar was bang om mijn kop boven het maaiveld uit te steken. Dacht: wat kan ik in mijn eentje nou betekenen? Sinds ik dat heb losgelaten en gewoon ben gaan dóen, komen de mooiste dingen op mijn pad. Je kunt je afvragen of het uitdelen van bloemen of zwerfafval rapen de wereld echt een betere plek maakt. Maar je kunt het ook niet doen, en dan weet je zeker dat er niets gebeurt. Met mijn baan als activiteitenbegeleider in een dagcentrum voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel is één en ander soms moeilijk te combineren. Maar ik vind altijd wel een vrij uurtje, desnoods ’s avonds of in het weekend.”

Geefmaand November
“Al het goede komt in meervoud”, is het motto van de Verdubbeldame. Vandaar dat ze ook dit jaar weer de Geefmaand November organiseert. “De enige spelregel: geef dertig dagen lang iedere dag iets aan een ander. Hoe je dat doet, wat je geeft aan wie, en hoeveel tijd en geld je er aan wilt besteden, bepaal je zelf. Alles kan en mag, en ook een lege portemonnee hoeft geen belemmering te zijn. Ik vind het belangrijk om mijn hang naar het doen van goede daden te delen met anderen. Ik hoop dat ik daarmee mensen inspireer om hetzelfde te doen. Met een klein beetje hulp maken we samen een mooiere wereld.”

Ken jij ook een mooi mens? Verras hem of haar dan met een persoonlijke versie van de ‘Mens, wat ben je mooi’-film. Ga naar www.watbenjijmooi.nl, kies de naam van je mooie mens en deel je persoonlijke film.