Laura Emmelkamp en Scato van Opstall wilden hun kinderen groente leren eten – maar wel met plezier. De oplossing: verkoop ze geen groente, maar een goed verhaal.

Gek werden ze er van als jonge ouders, die gezond en duurzaam eten belangrijk vinden. Daar zaten ze dan aan tafel, met twee stuurse peuters die alles weigerden wat groen was. Hoe vaak ze het welbekende ‘doe je mond maar open, hier komt het vliegtuig’ ook herhaalden, hun kleine Bliek en Puck waren niet te vermurwen.

Mondjes bleven op slot. Laura: “We hebben alles geprobeerd. Beloningen, heel erg streng zijn, helemaal niet streng zijn, een beetje streng zijn. Maar niets werkte. Ze gooiden ermee. Of ze spuugden erop. Zó frustrerend!”

“Broccoli is net een bos haar. Met hun tandjes knipten de kinderen het kapsel.”

Bijna hadden ze de strijd dan ook opgegeven. Tot die ene gedenkwaardige dinsdag. Scato weet het nog goed. “Op een avond stond er een schaal met broccoli op tafel. En opeens zagen we: broccoli is net een bos haar. En met zo’n flinke bos moet je naar de kapper. Met hun tandjes knipten de kinderen het kapsel. Daar nog een hapje, daar nog een hapje en opeens ging de broccoli er met stronken tegelijk in. De Broccolikapper werd een begrip en broccoli een favoriete groente.”

Drakenstaarten en sla met robijnen
Voor de jonge ouders was de Broccolikapper een ‘aha-erlebnis’ van het zuiverste soort. Of zoals Scato het zegt: “Je moet ze geen groente verkopen, maar een goed verhaal”. Dus gingen Laura en hij meer verhalen verzinnen. “Over groene asperges die eigenlijk drakenstaarten zouden zijn, omdat je plas daarna naar drakenhuid ruikt. En over sla die piraten ook altijd op zee eten. Sla met robijnen! In de supermarkt beter bekend als granaatappelpitjes.”

Scato en Laura besloten hun vondst te delen. Samen, want ze vullen elkaar qua creativiteit perfect aan. Laura voornamelijk door allerlei lekkere recepten samen te stellen; Scato door deze vervolgens te fotograferen. De keuken werd zijn fotostudio, het gezin de modellen. Die foto’s en recepten groeiden uit tot het kleurige, nieuwe platform ‘Keet Smakelijk’: over lekker keten met je eten dus, bestaande uit een serie boeken, een app en een blog. Want, zo ontdekten ze, hun kinderen waren zeker niet de enige die griezelden van groenten.

Laura: “Acht van de tien peuters eten veel te weinig groente.  Het gemiddelde is 41 gram per dag. Dat is hetzelfde als drie kerstomaatjes en een sperzieboon. En helaas, als je kinderen niet uitdaagt, wordt het er op latere leeftijd niet beter op. Slechts 1 procent van de kinderen vanaf 7 jaar eet voldoende groenten.  En jong niet geleerd, is oud niet gedaan.”

Enthousiasme
“Vandaar dus Keet Smakelijk”, zegt ze. “Gemaakt met oprecht en aanstekelijk enthousiasme vanuit de overtuiging dat het belangrijk is om ál onze kinderen gezond te laten eten.”

Scato: “Veel welvaartsziekten komen mogelijk voort uit slechte voeding. Vergelijk het met een auto waarbij je nooit de olie ververst. Dan kun je wachten tot de motor niet meer goed loopt en geld betalen aan een garage. Of je houdt het bij, en dan is er niets aan de hand.”

“Het hangt er vanaf wat je leuk en belangrijk vindt, maar wat ons betreft is koken ook gezellig keten, experimenteren en nieuwe dingen proberen. Om die boodschap op een leuke manier onder de aandacht te brengen, zijn we onlangs een nieuw project gestart, Chef het Samen. Een Jackass-achtig kookvlog voor en door kinderen. Eigenlijk een verlengstuk van wat wij thuis al jaren doen.”

Wat hun eigen kinderen betreft, die zijn inmiddels uitgegroeid tot echte alleseters. Gezónde alleseters die regelmatig hun ouders uit de keuken jagen om zelf eens een potje te koken. Eigenlijk precies waar Laura en Scato op gehoopt hadden. “En hoe mooi is het, dat op deze manier veel meer kinderen en hun ouders de wondere groentewereld ontdekken!”

Ken jij ook een mooi mens? Verras hem of haar dan met een persoonlijke versie van de ‘Mens, wat ben je mooi’-film. Ga naar www.watbenjijmooi.nl, kies de naam van je mooie mens en deel je persoonlijke film.