De boksgroep 'Dutch Windmills' is een bijzondere. Alle leden zijn 55-plus; de oudste is zelfs al 87. Trainer Stan van den Driessche (69) vertelt waarom hij het belangrijk vindt om zichzelf en zijn leeftijdsgenoten in beweging te houden.

Stan traint misschien wel met senioren, maar broze oudjes vind je niet in deze groep. Ja, de één heeft een kunstheup, de ander een wankele knie. Maar over het geheel genomen verkeert het ploegje oud-profs, wedstrijdboksers en een enkele amateur, in blakende gezondheid. De 'Windmills' zijn fitter dan menig leeftijdsgenoot.

“Waar andere mannen slap ouwehoeren over voetbal, wisselen wij gezondheidstips uit”

Voor Stan en zijn ‘leerlingen’ is boksen dé manier om fit te blijven. "Boksen houd je scherp en fit. Het is een complete sport, waarbij je zowel je armen, benen als bovenlichaam traint". Dat wist de originele 'Dutch Windmill', oud-Olympisch kampioen (1928) Bep van Klaveren, als geen ander. Tot kort voor zijn dood op 84-jarige leeftijd trainde hij nog elke dag.”

Boksen heeft iets magisch

Stan zelf begon ooit met boksen om zijn conditie als voetballer te verbeteren. Hij mocht wel 'wat steviger' worden, aldus zijn voetbaltrainer die toen nog niet kon vermoeden dat in dat getalenteerde voetballertje een nog groter bokser schuilging.

"In 1970 schopte ik het tot Nederlands kampioen bij de amateurs. Twee jaar later stapte hij over naar de profs. Bijna vijftig jaar later boks ik nog steeds, als gezonde hobby met leeftijdsgenoten".

Stan voelt echte liefde voor de sport. “Boksen heeft iets magisch. In de ring sta je er helemaal alleen voor. Niemand die je helpt. Soms krijg je flinke klappen; zit je er helemaal doorheen. Maar juist dan is het zaak om jezelf over dat dode punt te trekken.Vertellen over partijen waarin je een tegenstander binnen de kortste keren ondersteboven heb geslagen, is geen kunst. Zoiets gebeurt altijd in een reflex. Dat beleef je niet bewust. Een overwinning op jezelf behalen, dat is pas goud”.

Ouder worden

Gezondheid is voor Stan altijd al heel belangrijk geweest. Maar nu hij ouder wordt, wordt hij extra met de neus op de feiten gedrukt: ook hij wordt er niet jonger op. “Onlangs lag ik in het ziekenhuis vanwege een verstopte kransslagader.

Nooit gerookt, amper gedronken, altijd op mijn voeding gelet. Maar ja, je wordt ouder hè. Ineens raak je dat gevoel van onkwetsbaarheid kwijt. Juist dan is het zaak jezelf mentaal en fysiek uit te blijven dagen”.

“Gezond leven is een leefstijl geworden. Waar andere mannen slap ouwehoeren over vrouwen of voetbal, wisselen wij gezondheidstips uit. Al houden ook wij van een dolletje op z’n tijd. Wat dat betreft zijn we nog steeds de jochies die we waren toen we zelf nog actief in de wedstrijdring stonden. Die gedeelde passie heeft van ons een hechte vriendenclub gemaakt. We laten niemand in de steek. Ook niet wanneer iemand door ouderdom of gebreken niet meer mee kan trainen. Dan zoeken we diegene alsnog op in ziekenhuis of verzorgingstehuis, om een kaartje te leggen of sterke verhalen uit te wisselen”.

Omdat de groep veel te maken heeft met ziekte en sterfgevallen zijn ze constant op zoek naar nieuwe leden. “Daarom schrijf ik momenteel wedstrijdboksers en oud-profs aan of ze bij ons willen komen trainen. En we geven regelmatig demonstraties en clinics. Dat is goed voor de sportschool RBV Crooswijk, maar ook voor de buurt. Vooral jongeren kunnen nog wat leren van de ‘geef-nooit-op’-mentaliteit van de 'Windmills'. Zo proberen we ze de waarde van respect en een gezonde leefstijl bij te brengen. Eentje die wij nooit kwijt raken, hoe oud we ook zijn!”

Ken jij ook een mooi mens? Verras hem of haar dan met een persoonlijke versie van de ‘Mens, wat ben je mooi’-film. Ga naar www.watbenjijmooi.nl, kies de naam van je mooie mens en deel je persoonlijke film.