Kromme komkommers, tweebenige wortels… Allemaal net zo lekker als hun meer gestroomlijnde varianten. Eigenlijk krom dat we ‘recht’ lekkerder denken te vinden, vindt Chantal Engelen. Daar steekt ze een stokje voor.

Vroeger, toen Chantal nog meehielp in haar vaders restaurant, vond ze het prima wanneer gasten hun bordje niet helemaal leeg aten. “Wat terugkwam, mocht ik zelf opeten. Een mooie bonus voor een 12-jarige keukenhulp”, knipoogt ze. Pas later, tijdens een studie Voeding en Diëtiek, ontdekte ze dat voedselverspilling alles behalve grappig is. “Wereldwijd verdwijnt 1,3 miljard ton voedsel rechtstreeks in de afvalbak, een derde van de gehele productie.”

“Ik voel me beter nu ik mijn passie volg en bijdraag aan een duurzamere wereld”

Toen Chantal erachter kwam dat veel groente en fruit ook enkel vanwege hun looks wordt verspild, sloeg haar verbazing zelfs om in verbijstering. “Dubbele tomaten, hartjes aardappels en natuurlijk kromkommers; ze eindigen dus allemaal op de afvalberg. Doodzonde, want met de smaak en kwaliteit is niets mis. Alleen hun vorm is afwijkend.”

Brief aan de minister-president

Waanzin, aldus Chantal die al van kleins af aan ‘de wereld wil redden’. “Ik kan maar niet begrijpen waarom wij mensen er soms zo’n zootje van maken. Als kind schreef ik daarom al brieven aan de minister-president. Dan vroeg ik bijvoorbeeld waarom economische belangen altijd zwaarder wegen dan duurzaamheid en milieu. Geld verdienen is mooi, maar als je ondertussen de aarde vernietigt door verspilling en overproductie, staan we straks alsnog allemaal met lege handen.”

“Hoewel de premier altijd netjes terugschreef, zat er voor mij nooit een bevredigend antwoord tussen.” Dus besloot Chantal zelf in actie te komen. Sinds november 2013 doet ze dat met Kromkommer, dat zich hard maakt voor gekke groente door onder andere soep van restgroenten te verkopen, te lobbyen voor meer ‘lelijke’ groente in de schappen en de bewustwording bij consumenten te vergroten.

Eerst deed ze dit nog naast haar werk als marketteer voor diverse voeding gerelateerde merken. Maar inmiddels zet zij zich fulltime in voor de goede zaak. “Een spannend moment, die carrièreswitch. Ik had een mooie, goedbetaalde baan, maar ik voel me beter nu ik mijn passie volg en bijdraag aan een duurzamere wereld.”

Bijna Waste Geweest Feest

Momenteel is Chantal druk bezig met de voorbereiding op het Bijna Waste Geweest Feest op zaterdag 7 november. Tijdens dit evenement willen ze op één dag in Utrecht en Rotterdam tussen de 5.000 en 10.000 kilo groente redden.

“Telers vanuit het hele land brengen hun gekke groente en fruit in bakken tegelijk naar het evenement. Uit de bakken kunnen mensen 5 kg misbaksels plukken en in een speciale linnen tas (die je hier voor 8 euro kunt kopen) mee naar huis nemen. Vorig jaar hebben we op deze manier 6500 kilo groente en fruit gered. Er stond zelfs een rij om binnen te komen. Telers wisten niet wat ze zagen. Normaal gooiden ze dit weg, nu werd er bijna om gevochten.”

Hoewel Chantal blij is met de geboekte successen, hoopt ze dat Kromkommer op termijn overbodig wordt. “Mijn droom is dat over vijf jaar ook gekke groente in de schappen van de supermarkt liggen; krom naast recht. En dat is niet alleen aan de supermarkten en producenten. Ook de consument speelt hier een grote rol in. Dus hoe meer mensen we vertellen dat krom net zo lekker als recht is, en hen dat ook laten proeven, hoe meer ze het als een prima alternatief gaan zien voor mooie groente en fruit. Mensen de keuze geven, daar gaat het om. Of we daarmee ook het probleem rondom voedselverspilling oplossen, is een tweede. Feit is dat we in het Westen gewoon teveel voedsel produceren. Om dat te veranderen moet je onder andere ook de politiek meekrijgen.”

De hoogste tijd dus om weer een brief naar de minister-president te doen uitgaan misschien. Al heeft Chantal meer vertrouwen in haar eigen kunnen. “Een betere wereld begint toch vooral bij jezelf.” 

Ken jij ook een mooi mens? Verras hem of haar dan met een persoonlijke versie van de ‘Mens, wat ben je mooi’-film. Ga naar www.watbenjijmooi.nl, kies de naam van je mooie mens en deel je persoonlijke film.