Hans Blom (54) genoot altijd al van de natuur. Maar sinds hij een natuurexcursie voor blinden en slechtzienden ontwikkelde, geniet hij er zelf ook nóg intenser van. “Groen ‘zien’ zij anders, ik nu ook.”

Zomaar in zijn tuin staan en zwijgend de natuur bewonderen, kan hij heel goed. Behalve als er bezoek van buiten komt. Dan begint Hans Blom direct geanimeerd te vertellen. Over het slingerende veenriviertje de Meije, dat direct aan zijn achtertuin grenst. En over alles wat er groeit en bloeit in de Nieuwkoopse Plassen die daarachter verscholen liggen. Vrijwel dagelijks struint hij er door het groen. Alleen, maar liever nog samen met anderen. “Want door al dat moois te delen, geniet je er nog intenser van.”

“Zomaar in je eentje erop uit trekken, gaat niet.”

Er is echter een groep voor wie genieten van al dat groen veel te beperkt bleef, ontdekte hij nadat hij enige tijd in de gehandicaptensport werkte. “Anderhalf miljoen Nederlanders heeft een matige tot ernstige beperking. Onder hen zo’n 350.000 blinden en slechtzienden. Zij tasten vaak letterlijk in het duister waar het de natuur betreft. Zomaar in je eentje erop uit trekken, gaat niet. Laaghangende takken, een kuil in het pad; overal schuilen gevaren. Dus besloot ik alles in te zetten om hen de mogelijkheid te bieden net zo zorgeloos van de natuur te genieten als ik.”

Alle andere zintuigen op scherp
Het resultaat: een speciale vaartocht over de Nieuwkoopse Plassen voor mensen die moeilijk of niet kunnen zien. Eén waarbij alle zintuigen op scherp worden gezet, behalve zicht. “Nog best een uitdaging, want je kunt de natuur wel uitleggen, maar hoe doe je dat aan iemand die nog nooit een boom of struik heeft gezien? Beter laat je ze dan zelf ontdekken dat waterlelies een holle stengel hebben door er doorheen te blazen in water. Of door ze te laten voelen dat galigaanblad messcherp is.” 

“Je begrijpt de natuur het best door ‘m te beleven”, zegt Hans met overtuiging. “En dus ruiken we tijdens de tocht aan bloemen en planten, proeven we appelbessenjam en watermuntthee en knijpen we in veenmos." Ook neemt de gids opgezette dieren mee aan boord, zodat bezoekers kunnen voelen aan de prehistorisch aandoende snavel van de aalscholver of aan de vacht van de vossen en hermelijnen die hier leven. "Er is zelfs een kaart in reliëf, waarbij je kunt voelen hoe het landschap er uit ziet.”

De natuur zelf moet overtuigen
Alle deelnemers reageren enthousiast. “Een mevrouw zei dat ze door deze excursie nieuwe beelden van de natuur gekregen had. Mooi vond ik dat. Als je de verwachtingen net iets weet te overtreffen, is de gast blij en de organisatie ook. Maar de natuur zelf moet mensen overtuigen.” 

Behalve positieve reacties van de doelgroep zelf, heeft het ontwikkelen van de excursie ook Hans veel gebracht. “Door mijn liefde voor de natuur te delen, en te zien hoe blinden en slechtzienden weer heel andere dingen voelen en ruiken dan ik, geniet ik zelf ook veel intenser van al het groen om mij heen. Ook ik ruik nu volop aan bloemen en voel hoe bomen voelen. Pas op zo’n moment, even los van de waan van de dag, besef je je weer hoe mooi deze wereld is. En hoe belangrijk het is deze voor toekomstige generaties te behouden. Of zoals een deelnemer het zei, toen ik vroeg wat bomen voor hem betekenen: ‘daar halen we onze zuurstof vandaan’. Dat ligt misschien voor de hand, maar de wijze les zit ‘m erin dat we niet alleen te midden van de natuur leven, we leven ook dánkzij de natuur. Dat is een kwestie van voelen.”

Ken jij ook een mooi mens? Verras hem of haar dan met een persoonlijke versie van de ‘Mens, wat ben je mooi’-film. Ga naar www.watbenjijmooi.nl, kies de naam van je mooie mens en deel je persoonlijke film.