Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in het leven van veel Nederlanders. Dat geldt ook voor de 59-jarige Meriam, productadviseur in het Miele Experience Center. Ze zocht haar werk er zelfs op uit. “Dat mijn werkgever koploper is op het gebied van duurzame huishoudelijke apparaten, was absoluut een pré toen ik werd gevraagd voor deze baan.”

Haar passie voor duurzaamheid gaat ver terug. “Het zit in mijn bloed. Als klein meisje stond ik al te kijken hoe mijn vader onze muren isoleerde. Hij was timmerman en toen zijn tijd al ver vooruit.” Meriam heeft zijn liefde voor het behoud van de wereld overgenomen. “Ik ben mijn oude huis in West-Friesland zelf duurzaam aan het verbouwen. Een hele klus, maar het geeft veel voldoening.”

‘Spreid de tekening maar uit’

Toen haar kinderen opgroeiden begon Meriam aan de opleiding Bouwkunde. “Ik wilde weten wat ze na de middelbare school konden verwachten en er was maar één manier om dat te ontdekken.” De bagage die ze daar heeft opgedaan komt inmiddels goed van pas. “Nu zet ik mijn zorgzaamheid en kennis van techniek in voor onze klanten. Iedereen met een bouwtekening reageert verrast als ik zeg: ‘Spreid die tekening maar uit, dan kijk ik mee.’ Ik vind het echt leuk om mee te denken en ik zit boordevol bespaartips over hoe het net iets duurzamer kan.”

Lange levensduur

De productadviseur is er trots op dat haar werkgever duurzaam produceert. “De producten hebben een lange levensduur, mede omdat Miele wel 15 jaar alle onderdelen blijft aanbieden. En deze zijn heel makkelijk te vervangen, wat reparatie door een gespecialiseerde technicus goed mogelijk maakt.”

Duurzame tools en slimme apparaten

“Wat niet iedereen weet is dat Miele nummer 1 is in energie-en waterzuinigheid”, stelt Meriam. “De duurzame tools maken groen leven nog gemakkelijker.” Zo hebben veel wasmachines een functie die automatisch zeep doseert en zijn sommige koelkasten uitgerust met een 0-graden zone en een vernevelaar, waardoor groente langer vers blijft. “Daar ben ik groot fan van. Ook de slimme apparaten die met een timer of op afstand te bedienen zijn, zijn erg handig. Bijvoorbeeld om overdag optimaal gebruik te maken van zonnepanelen. Ook als je zelf niet thuis bent.” Ze lacht. “En zo heb ik nog veel meer tips om te besparen!”

Mijn absolute topper: de stoomoven

Het is belangrijk dat mensen op een goede manier met hun producten omgaan. Daarom informeert Miele haar gebruikers over het duurzame gebruik en onderhoud van apparatuur, en over voedselverspilling.

“Mijn absolute topper van Miele?” Meriam aarzelt geen moment. “De stoomoven. De chef-koks in onze Experience Centers gebruiken die ook om dagelijks eten te bereiden voor klanten. Dat is pas lekker! En ook nog eens heel gezond én simpel. Ik daag iedereen uit: kom langs om het zelf eens te ervaren. Dan kan ik meteen al mijn bespaartips met je delen!”