
Matthijs startte massale schoonmaakactie voor de zee
Al een lange tijd speurt Matthijs de stranden van Goeree-Overflakkee af op zoek naar bruikbaar materiaal. Soms zitten daar aparte vondsten tussen, maar meestal vindt hij slechts aangespoelde rommel. "Oude visnetten, jerrycans, plastic in allerlei soorten en maten; onze kusten liggen bezaaid met troep. Zee-afval dat ik tijdens mijn jutavonturen trouw verzamel in een grote plastic zak om later weg te gooien."
Spontane actie
Het voelt fijn om zo een concrete bijdrage te leveren aan een schoner milieu en duurzaamheid, zegt hij. "Uit liefde voor de planeet en al het leven daarop. Alleen, echt helpen deed het niet. De berg afval bleef onverminderd groot. Dat frustreerde me."
"Op een gegeven moment dacht ik: wat nou als meer mensen meehelpen het strand schoon te houden? In 2010 verzamelde ik daarom bij de strandopgang van Goeree-Overflakkee een berg zeeafval, waarnaast ik een juthoutenbordje plaatste met de uitnodiging 'Doe mee, verlos de zee!'."
Veel had Matthijs niet verwacht van de spontane actie. Maar toen hij twee weken later terugkwam, was de berg enorm gegroeid. Wandelaars hadden in grote getale gehoor gegeven aan zijn oproep.
"Ik was blij verrast dat ineens allemaal mensen meehielpen om het strand schoon te houden"
Het vuil werd af en toe verwijderd, maar het bordje bleef liggen, zodat de berg weer opnieuw kon groeien. "Dit bleek het werk te zijn van de boswachters van Natuurmonumenten. Wat was ik blij verrast dat ineens allemaal mensen meehielpen om het strand schoon te houden."
"Toen na een flinke storm, vlakbij de plek van de afvalberg, een houten bak aanspoelde – een cadeautje van de zee - hebben de boswachters deze zelfs eigenhandig naar de plek van de afvalberg gebracht en het bordje erop getimmerd. De eerste jutbak was geboren."
Honderd jutbakken
Na een artikel in Natuurmonumenten Magazine en een radio-interview bij Vroege Vogels kwamen er verschillende reacties van mensen die ook een jutbak bij hun op het strand willen. Acht jaar later zijn er ruim honderd langs de Nederlandse en Belgische kustlijn te vinden.
Een groot succes dus voor het milieu. Al die maandelijks geleegde bakken samen halen zeecontainers vol zwerfvuil van het strand. Maar dat niet alleen, 'Doe mee, verlos de zee!' verbindt ook mensen en heeft Matthijs veel mooie contacten en ontmoetingen opgeleverd.
"Zo organiseert vrijwilliger Monique Jankowski, inmiddels een goede vriendin, in Vlissingen wekelijks goedbezochte schoonmaakacties. Andere vriendinnen hebben het initiatief onlangs naar Portugal gebracht onder de naam Salvar o Mar."
Trots is Matthijs vooral op het feit dat zijn speelse initiatief mensen minder apathisch maakt voor grote wereldproblemen. 'Doe mee, verlos de zee!' lost het probleem van de plastic soep niet direct op, weet hij. "Maar het zorgt er wel voor dat mensen gaan nadenken over alle rommel die in zee terecht komt. En bewustwording is de eerste stap naar verandering."
Simpel concept
Tegenslagen heeft Matthijs tijdens het opzetten van zijn initiatief amper ervaren. Deels omdat het zo’n simpel concept is, vermoedt hij. "Je zet een bordje naast een berg afval en mensen pikken vanzelf op wat de bedoeling is."
Desondanks steekt Matthijs, muzikant van beroep, al jaren heel wat vrije uurtjes in 'Doe mee, verlos de zee!'. Zo deelt hij regelmatig zijn verhaal op scholen en bij andere instanties, in de hoop ook anderen te inspireren in beweging te komen.
Matthijs hoopt ook dat het aantal jutbakken spectaculair blijft groeien. Maar nog vuriger wenst hij dat producenten voortaan meer biologisch afbreekbare materialen gaan gebruiken. "Daarvoor lobbyen zou eventueel een mooie nieuwe uitdaging zijn", klinkt het tot besluit.
SamenGezond
Wil jij ook vaker iets doen voor een ander en je hiermee (nog) lekkerder in je vel voelen? Het online gezondheidsprogramma SamenGezond maakt jouw eerste stappen leuker en makkelijker. Vind inspiratie op de site en help jezelf of je omgeving om bewuster te leven met een online coach, tips en meer.