Zijn eerste jaar op kamers at Pieter Städler (nu 29) zich letterlijk ziek aan kant-en-klaarmaaltijden. Om de haverklap lag hij met griep op bed. Tot hij het roer radicaal omgooide en besloot alleen nog maar te koken met verse ingrediënten. Eindelijk had hij weer energie.

Het is niet dat hij vroeger geen goed voorbeeld had. "Mijn ouders waren best creatief in de keuken. Vooral mijn vader schepte er genoegen in om een lekkere prak op tafel te zetten. Indisch, Chinees, een voedzame pasta of een stevige Hollandse pot; hij draaide zijn hand er niet voor om. Als kind was vrijwel elke maaltijd een feestje."

Pas toen Pieter op kamers ging, om zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven te beginnen, kwam de klad erin. "Zelf koken? Na een drukke dag op school had ik er simpelweg de puf niet meer voor. Om tijd en geld te besparen, koos ik steeds vaker voor de gemakkelijke weg. Diepvries pizza’s en maaltijdsalades werden mijn dieet."

Alsmaar grieperig

Al gauw begon die leefstijl zich te wreken. "Veel studeren, stress, slecht eten, zeker in de weekenden te veel bier en weinig slaap; ik ging er langzaam aan onder door. Vaak moest ik een dagje thuis blijven, omdat ik weer te grieperig was. Een patroon dat zich zo’n twee á drie keer per kwartaal herhaalde."

Ziek van het ziek zijn meldde Pieter (destijds 21) zich op een dag bij de huisarts. "Ik voelde mij machteloos, omdat ik echt vol voor mijn veeleisende studie wilde gaan, maar daar gewoonweg geen energie meer voor had. Zijn advies: beter eten en meer slapen."

Pieter besloot de neerwaartse spiraal te doorbreken door allereerst zijn dieet aan te passen. Voortaan zou hij alleen nog maar koken met verse ingrediënten. "Dat begon vrij lafjes, met simpele eenpansgerechten en wokrecepten. Niet altijd even lekker en aanvankelijk alsnog samengesteld uit voorgesneden groenten en kant-en-klare sausjes. Maar al gauw begon ik het koken ook echt leuk te vinden."

Met aandacht wat uitjes snijden, zodat je niet in je vingers snijdt. Of de perfecte garingstijd van verschillende stukken vlees of vis ontdekken. Het gaf Pieter de rust om even te ontsnappen aan de dagelijkse stress. Zijn beloning: een lekkere, vers gekookte maaltijd aan het einde van de dag.

“Ik was zo moe van alsmaar ziek zijn dat ik mijzelf dwong de verandering te maken”

Of het niet moeilijk was fastfood van de ene op de andere dag in te ruilen voor een gezonder alternatief? "Jawel, want zulke gewoontes verander je niet zomaar. Ik kan bijvoorbeeld nog altijd intens genieten van een colaatje of burger na een avondje in de kroeg. Maar ik was zo moe van alsmaar ziek zijn dat ik mijzelf dwong de verandering te maken. Doordeweeks drink ik dus alleen maar water, munt- of gemberthee en eet ik zo gezond mogelijk."

Voor Pieter betekent dat inmiddels dat hij enkel producten eet die óf heel dicht bij de natuur staan óf die hij zelf heeft gemaakt. "Liever een appel dan gekleurde hagelslag of cornflakes als ontbijt. Daarvan weet je van te voren dat het eigenlijk troep is."

Geen onnodige suikers

Zelfs brood of pizza’s koopt hij niet meer ready made in de supermarkt. Inmiddels maakt hij zijn eigen deeg. "Zodat je tenminste weet dat er geen onnodige suikers of andere rommel in zit."

Weten wat je eet. Pieter heeft er zelfs zijn business van gemaakt. Want toen hij uiteindelijk door had hoe je het beste pizzadeeg maakt, miste hij thuis nog de oven die een pizza die karakteristieke rokerige smaak geeft. Die ontwikkelde de inmiddels afgestudeerde designer dus maar zelf.

Onder de naam Städler Made, het bedrijf dat hij mede opzette na al deze ervaringen, verkocht hij intussen meer dan vierhonderd zelf ontworpen stalen oventjes. De gezondheid van zijn klanten speelt daarbij zeker een rol.

"Want hoewel pizza’s nu niet direct bekend staan als het meest gezonde voedsel, zijn ze, als je ze zelf maakt met verse, liefst direct van het land geplukte ingrediënten, altijd nog een beter alternatief dan de diepvriespizza’s die mij zo lang nachtmerries en oprispingen gaven."

Menzis SamenGezond

Wil jij ook op een makkelijke manier gezonder eten? Het online gezondheidsprogramma Menzis SamenGezond maakt jouw eerste stappen leuker en makkelijker. Houd je fitscore bij in de app, vind inspiratie op de site en help jezelf of je omgeving om gezonder te leven met een online coach, tips en meer.

Ook niet-leden van Menzis kunnen van het gezondheidsprogramma gebruikmaken. Ga dus snel aan de slag.