Tamara de Zeeuw noemt zichzelf flexitariër. Met andere woorden: ze eet meer vegetarisch dan vlees. Al bloggend verhaalt ze over haar eerste stappen om vaker vegetarisch te eten. Niet altijd makkelijk, wel het proberen waard.

Opgroeiend in een klein dorp in Drenthe hoefde Tamara de Zeeuw (26) de vraag 'wat eten we vandaag' al gauw niet meer niet te stellen. Ze wist het antwoord toch al: aardappelen, vlees en groente. "Mijn ouders waren gewoontedieren. Als ze al eens een culinaire uitspatting hadden, was het nasi of bami – met vlees."

“Niet alle vegetarische probeersels waren even lekker”

Dus toen Tamara in Groningen op kamers ging, wilde ze wel eens iets anders dan die eeuwige Hollandse pot: iets exotischer. Voorverpakte wereldgerechten boden de uitkomst.

"Ineens at ik taco's en burrito's. Maar daar moest je nog zoveel extra ingrediënten aan toevoegen dat ik dacht: ik kan net zo goed álles zelf kopen. Of zelf laten groeien in mijn eigen moestuin. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook verser. En een stuk minder zout.”

Foodie in spe

Echt bewust bezig met waar haar eten vandaan kwam, was ze toen nog niet. Maar dat veranderde naarmate ze meer en meer nieuwe recepten ging proberen. Lekker eten groeide uit tot een passie. De foodie in spe wilde steeds meer proberen en leren.

Ook over de vegetarische keuken. Want na een jeugd van zeven dagen in de week vlees, vaak twee keer per dag - op de boterham en bij de avondmaaltijd - besloot ze dat het best een beetje minder mocht.

"Met vlees eten is an sich niets mis", vindt ze. "Maar het is de manier waarop wij het tegenwoordig doen. We buiten dieren uit en putten tegelijk de planeet uit. Ik voelde me daar niet lekker meer bij. Vandaar mijn groeiende interesse in vegetarische alternatieven."

Maar vlees helemaal van het menu schrappen, was ook niets voor haar. "Na het stappen eet ik graag een kroketje uit de muur. En een stamppot zonder spek en worst, dat is gewoon niet hetzelfde."

Ingebouwde escape

Desondanks besloot Tamara de proef op de som te nemen. Haar belofte aan zichzelf bleek een mooie eerste stap. Ze beloofde zichzelf thuis geen vlees meer te eten. Tamara: "Maar buitenshuis is het een ander verhaal."

Ze gruwde eigenlijk een beetje van haar ingebouwde escape om buiten de deur te zondigen. Maar dat deed ze af en toe net zo goed van haar eigen vegetarische probeersels. Ze waren namelijk lang niet allemaal even lekker. Regelmatig at ze met lange tanden haar bord leeg.

"Vegaburgers vond ik te droog. Tofu? Dat wilde ik niet eens proberen. Maar gaandeweg ontdekte ik wat ik wél lekker vind. Wat enorm hielp: Google! Tik 'vegetarische recepten' in je zoekbalk en je vindt duizend en een mogelijke gerechten. Een doolhof, maar zeker ook een onuitputtelijke inspiratiebron. Ik heb zelfs mijn ouders eens weten te foppen met een goulash waar geen snippertje vlees in zat."

“Zet je je principes voor even over boord of ga je eten wat je eigenlijk niet lekker vindt?”

Moeilijker vindt ze de momenten waarop haar vleesetende vrienden haar uitnodigen voor een etentje. Of de 'problemen' van uit eten gaan en hardop teleurgesteld zijn over de minimale vegetarische opties.

"Want wat doe je dan: zet je je principes voor even over boord of ga je eten wat je eigenlijk niet lekker vindt? Ga je voor een lekker biologisch vleesgerecht met schuldgevoel of een saai vegagerecht dat je trots intact laat?"

Haar oplossing: maak het jezelf vooral niet te moeilijk. "Iedere keer dat je geen vlees neemt, telt. Dus voel je niet te schuldig wanneer je een keertje overstag gaat. De kans dat je het volhoudt, is dan ook een stuk groter."

SamenGezond

Wil jij ook op een makkelijke manier gezonder eten? Het online gezondheidsprogramma SamenGezond maakt jouw eerste stappen leuker en makkelijker. Houd je fitscore bij in de app, vind inspiratie op de site en help jezelf of je omgeving om gezonder te leven met een online coach, tips en meer.