We zitten te lang en te veel en we bewegen te weinig. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De Gezondheidsraad komt daarom met het advies: "Bewegen is goed, meer bewegen is beter."

Volgens de Gezondheidsraad moeten volwassenen 2,5 uur per week matig intensief bewegen en kinderen gemiddeld 1 uur per dag. Voor beide groepen worden ook spier- en botversterkende activiteiten aanbevolen om het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen te verlagen.

Slechts 44 procent beweegt genoeg

De Gezondheidsraad heeft bewegen in vier verschillende niveau's ingedeeld:

  • Zitten
  • Licht: kleine huishoudelijke taken zoals de was ophangen
  • Matig intensief: wandelen en fietsen
  • Zwaar: sporten zoals hardlopen

​Veel Nederlanders bewegen al regelmatig, maar vooralsnog te weinig. Zo haalt, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, slechts 44 procent van de volwassenen de bewegingsrichtlijnen.

Zit-epidemie

En dat is niet zo vreemd, als je beseft dat veel mensen op het werk acht uur achter hun bureau zitten, maar daarnaast ook onderweg van en naar kantoor, en zelfs na het werk thuis op de bank. Daarom wordt er wel gesproken over een zit-epidemie. Een half uurtje joggen of hardlopen op de zondagochtend is een goed begin, maar lang niet voldoende om de norm te halen.

Maar hoe doe je dit dan wel? Kleine aanpassingen in je dagelijkse routine kunnen er al voor zorgen dat je makkelijk meer kunt bewegen, bijvoorbeeld onderweg naar of van je werk of zelfs tijdens het werk. Dit zijn negen slimme tips:

1. Verder parkeren
Ga jij met de auto naar het werk? Parkeer dan verderop zodat je elke dag toch wat extra stappen meepakt zonder er al te veel tijd aan kwijt te zijn.

2. Staan in de trein
Met de trein naar het werk? Dan kun je ervoor kiezen om te staan, zo zet je je bovenbeenspieren aan het werk.

3. Staan achter je bureau
Hetzelfde geldt voor op de werkvloer. Met een zit-stabureau kun je voorkomen dat je te lang achter je bureau zit. Let er wel op dat je weer gaat zitten, wanneer je merkt dat je begint te leunen. Heb je niet zo'n bureau? Staand vergaderen helpt ook om je bovenbeenspieren te trainen.

4. Toilet op andere verdieping
Maak extra stappen door naar een toilet verderop te gaan. Helemaal mooi meegenomen, is als je daarvoor de trap moet pakken.

5. Gebruik een bewegingstracker
Een bewegingstracker houdt bij hoeveel je op een dag beweegt. Als je dit samen met je collega's gebruikt en scores deelt, motiveer je niet alleen jezelf, maar ook elkaar.

6. Koffie halen voor jezelf
​Dit klinkt vrij oncollegiaal. Maar wanneer iedereen op kantoor zijn of haar eigen koffie haalt bij de automaat, wordt er door iedereen meer gelopen.

7. Wandeling tijdens lunch
Wanneer het weer toelaat kun je tijdens de lunchpauze een ommetje maken van 10 en zo niet alleen de benen strekken maar ook een frisse neus halen.

8. Minder e-mailen
In plaats van een e-mail te sturen, kun je ook naar je collega lopen om het een en ander te vragen.

9. Lopend bellen
Vaak hoef je niet achter je bureau te zijn om een telefoongesprek te voeren. Grijp deze kans om al telefonerend een stukje te lopen.

SamenGezond

Wil jij meer bewegen? Het online gezondheidsprogramma SamenGezond maakt jouw eerste stappen leuker en makkelijker. Houd je fitscore bij in de app, vind inspiratie op de site en help jezelf of je omgeving om gezonder te leven met een online coach, tips en meer.

Ook niet-leden van Menzis kunnen van het gezondheidsprogramma gebruikmaken. Ga dus snel aan de slag.