Brei-fanaat Wil Hoogendoorn (79) voelde zich vaak eenzaam. Dus meldde ze zich aan bij Granny’s Finest, een organisatie die breiende ouderen aan jonge modeontwerpers koppelt. Met succes. "Groepsgewijs breien heeft mij vele vriendschappen opgeleverd."

"Ouderdom komt met gebreken. Daar doe je weinig aan. Net zo min als aan het groeiend aantal dierbaren dat je ontvalt met het voorbij glijden van de jaren. De kunst is jezelf niet te verliezen in piekeren en doemdenken. Als je zelf geen slingers ophangt, zal het leven nooit een feestje worden."

Aan het woord is Wil Hoogendoorn. Bijna tachtig is ze nu. Maar ze houdt er nog altijd een actief leven op na. Insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden; een middag in de week breit ze voor Granny’s Finest, dat ouderen aan jonge modeontwerpers koppelt.

Gezellig samenzijn

Samen maken ze de mooiste wollen sjaals, mutsen en wanten, die inmiddels landelijk verkocht worden. Maar dat is voor de brei-oma’s en opa’s zelf slechts bijzaak. Belangrijker vinden ze het gezellig samenzijn.

Dat was althans Wils motivatie toen ze zich zo’n zeven jaar geleden aanmeldde voor Granny’s Finest. Toen plots haar man overleed, ging ze door een moeilijke periode. Het ergste van alles vond ze de allesverzengende eenzaamheid.

“"Ik zakte steeds dieper en dieper in een isolement"”

"Voorheen waren mijn man en ik constant op pad met de camper. Maar nu zakte ik steeds dieper en dieper in een isolement. Volkomen lamgeslagen kon ik mij nergens meer toe zetten. Kriegelig werd ik ervan."

Dus toen ze, nota bene in het verzorgingstehuis waar Wil achttien jaar gewerkt had, en nog steeds als vrijwilliger koffie en thee schonk, een oproep zag om in groepsverband te komen breien, besloot ze dat aanbod met beide handen aan te grijpen. Een beslissing waar ze geen moment spijt van heeft gehad.

"Breien deed ik sowieso al graag. Het helpt mij ontspannen. Maar breien terwijl je een beetje aanspraak hebt van gelijkgestemden, leek me nog leuker. Leuker dan thuis zitten en naar de klok luisteren."

Hoewel de groep in het begin niet zo groot was en er ook best wat afvallers waren, dacht Wil geen moment aan stoppen. "Alsnog leerde ik iedere keer nieuwe mensen kennen. En hoewel sommige contacten verwaterden, zijn er ook hechte vriendschappen ontstaan. Eenzaam voelde ik mij in ieder geval niet meer."

Jaren jonger

Ook fijn vindt ze het contact met jonge mensen. Initiatiefnemers Niek Hengel en (de onlangs afgezwaaide) Jip Pullens bijvoorbeeld; twintigers nog toen zij Granny’s Finest startten.

"Die jongens, maar ook de ontwerpers die zij aantrekken, houden je jong. Je hebt er andere gesprekken mee dan met leeftijdgenoten. En omdat Niek regelmatig groepsuitjes organiseert, onder andere naar restaurants, theaters of zelfs de kroeg, voel je je ineens ook jaren jonger. Naar een café was ik bijvoorbeeld heel lang niet geweest."

Hoeveel wollen sjaals, mutsen en wanten ze in de loop der jaren heeft gebreid; Wil weet het niet meer. Honderden, zo niet duizenden waarschijnlijk. Zeker is wel dat elk handgemaakt product is voorzien van haar naam en een persoonlijke boodschap. Deze worden verkocht en via een speciale online bedankservice kunnen klanten een berichtje voor hen achterlaten.

Of dat ook gebeurt? "Jazeker, maar niet zo vaak. Daarom ben ik des te trotser op die paar foto’s die ik heb gekregen van klanten die erg blij zijn met mijn muts of wanten. 'Dank u, oma Wil', stond er onderaan hun schrijven. Hoeveel mooier wil je het hebben."

SamenGezond

Wil jij ook vaker iets doen voor een ander en je hiermee (nog) lekkerder in je vel voelen? Het online gezondheidsprogramma SamenGezond maakt jouw eerste stappen leuker en makkelijker. Vind inspiratie op de site en help jezelf of je omgeving om bewuster te leven met een online coach, tips en meer.