December staat in het teken van liefde, warmte en zorg voor anderen. Daarom vindt dit jaar de Nationale Vrijwilligersdag weer plaats op 7 december.

Nationale Vrijwilligersdag is het uitgelezen moment om actieve vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Maar ook om mensen te inspireren die wellicht nog twijfelen over vrijwilligerswerk.

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zet bijna één op de twee Nederlanders zich onbetaald in voor anderen. De meeste zijn actief voor scholen of sportverenigingen.

Twijfel jij nog om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Laat je overtuigen door de volgende redenen:

1. Goed voor je gezondheid
Uit verschillende onderzoeken – waaronder door Carnegie Mellon University – blijkt dat vrijwilligers langer en gezonder leven. Anderen helpen zou goed zijn voor lichaam en geest; vrijwilligers ervaren minder stress en hebben een hogere levenstevredenheid.

2. Verbeter de wereld
Een betere wereld begint bij jezelf. Samen met andere vrijwilligers kun je initiatieven opzetten die het verschil maken. Met de nodige vrijheid. Daar staan belangenorganisaties alleen maar voor open.

3. Nieuwe mensen leren kennen
Het ontmoeten van nieuwe mensen zorgt voor een breder netwerk. Dus terwijl je mensen helpt, kun je ook nog nieuwe vriendschappen opbouwen.

4. Goed voor je cv
Als je na je studie niet direct een baan kunt vinden, is vrijwilligerswerk een goede tussenoplossing. Je doet aantoonbare vaardigheden op en bouwt aan een sterke cv.

5. Verantwoordelijkheidsgevoel
Omdat je je als vrijwilliger inzet voor het geluk van een ander, vergroot je jouw verantwoordelijkheidsgevoel. Zonder vrijwilligers zouden veel dingen niet gedaan kunnen worden, en dat is voelbaar.

6. Zie meer van de wereld
Overal ter wereld zijn er vrijwilligers nodig. Steek je handen uit de mouwen als schoolopbouwer in Afrika of ga aan de slag als docent Engels in Azië. Zo doe je iets goeds voor een ander en kun je reizen.

7. Opstap naar carrière
Als je ergens begint als vrijwilliger, betekent dat niet dat je er altijd onbetaald zal werken. Misschien krijg je na afloop wel een contract aangeboden. Of je ontdekt tijdens het vrijwilligerswerk welke kant je op wil met je carrière. Ofwel je voelt je zeker rijker.

SamenGezond

Wil jij ook vaker iets doen voor een ander en je hiermee (nog) lekkerder in je vel voelen? Het online gezondheidsprogramma SamenGezond maakt jouw eerste stappen leuker en makkelijker. Vind inspiratie op de site en help jezelf of je omgeving om bewuster te leven met een online coach, tips en meer.