Wat begon als een tijdelijke dagbesteding groeide voor Karen Timmer (49) uit tot een passie. Al elf jaar vervult ze voor Make-A-Wish Nederland de liefste wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Karen: "Ik heb de mooiste baan van de wereld."

Toen Karen na twee jaar als expat in Italië met haar gezin weer terug naar Nederland verhuisde, zocht ze een nieuwe uitdaging. De kinderen waren inmiddels al wat ouder dus had ze weer wat tijd over. "Een advertentie van Make-A-Wish Nederland, die 'wensvervullers' zocht om de dromen van ernstig zieke kindjes te laten uitkomen, leek mij een mooie eerste stap."

“Zieke kinderen weer laten stralen is verslavend”

De bedoeling was dat ze slechts tijdelijk vrijwilligerswerk zou doen, in afwachting op een betaalde baan. Het liep anders. "Elf jaar en zo’n 150 wensen later doe ik het nog steeds. Het werkt verslavend om zieke kinderen weer te laten stralen. Dus deed ik het steeds meer en wilde ik niet stoppen."

Kracht geven om door te gaan

Wat ze er zo fijn aan vindt, is kinderen de kracht geven om door te gaan. "Make-A-Wish kan kinderen niet beter maken, maar door het vervullen van hun liefste wens geven we ze wel de kracht om door te gaan. Je ziet ze soms denken: als dít kan, dan kan ik misschien ook beter worden. Of op z’n minst deze therapie doorstaan. Heel mooi om te zien."

"Bijzonder is ook dat ieder kind een unieke wens heeft. Het ene kind wil met een helikopter over Texel vliegen. Het andere wil een kamer vol puppy’s knuffelen. En weer een ander wil heel graag een balletje trappen met Klaas-Jan Huntelaar. Maar wat ze ook willen; álle wensen komen uit. We verkopen nooit nee."

Dat is soms moeilijk, geeft ze toe. "Vaak ben je wekenlang aan het bellen en aan het regelen. Want vergis je niet, wensen vervullen, is topsport. Bovendien kun je je nooit een off-day permitteren. Herkansingen zijn er niet.”

Emotioneel ook zwaar is het besef dat tenminste sommige van deze kinderen vroegtijdig zullen overlijden. Make-A-Wish beperkt zich daarom enkel tot het vervullen van hun wensen. Na afloop overhandigt de stichting gezinnen nog een fotoboekje ter herinnering aan een leuke dag en dan nemen ze afscheid. Vrijwilligers zien de kinderen niet in de laatste fase van hun ziekte.

"Ook een beetje uit zelfbescherming", geeft Karen toe. "Als je continue betrokken blijft bij de zieke kinderen zou het werk te zwaar worden. Door een professionele afstand te bewaren en je enkel te focussen op het creëren van een zo leuk mogelijke dag, houd je het behapbaar."

"Gelukkig snappen ook de ouders dat. Ook zij vinden het heerlijk om eens een dagje niet bezig te zijn met de ziekte van hun kind, maar gewoon samen te genieten."

Roet in het eten

Dat die ziekte af en toe roet in het eten gooit, gebeurt ook. "Soms word je de avond voor een 'wensdag' gebeld dat het kind met spoed is opgenomen in het ziekenhuis. Maar dan verplaatsen we het hele circus gewoon naar een dag waarop het zich wel beter voelt."

"Verder komt het voor dat een kind op de dag zelf niet lekker wordt. Of te emotioneel is. Ook dan is hoe zij zich voelen leidend. Maar meestal zitten kinderen zo vol adrenaline dat ze meer energie hebben dan je denkt. Dan zijn ze de dag erna misschien kapot, net als ik overigens. Maar die vermoeidheid is het me meer dan waard."

Ook verrijkt haar werk voor Make-A-Wish Karens eigen leven. Ze ontmoet zulke interessante mensen en vervult bijzonder wensen die haar helpen het leven te relativeren en anders tegen dingen aan te kijken.

“Ik geniet nu veel intenser van mijn eigen gezin”

"Zo geniet ik intenser van mijn eigen gezin. Dankbaar dat zij allemaal nog wel gezond zijn. Maar ook mijn wereldbeeld is positiever geworden. De hulp die ik ontvang om wensen waar te maken, is werkelijk waar geweldig. Als er door mij al gehuild wordt, zijn het meestal tranen van ontroering."

SamenGezond

Wil jij ook vaker iets doen voor een ander en je hiermee (nog) lekkerder in je vel voelen? Het online gezondheidsprogramma SamenGezond maakt jouw eerste stappen leuker en makkelijker. Vind inspiratie op de site en help jezelf of je omgeving om bewuster te leven met een online coach, tips en meer.