Voetbal op wandeltempo en zonder nare blessures. Dat is voor een groeiend aantal 60-plussers de aantrekkingskracht van Walking Football. Maar wat Frans Festen (68) er vooral aan heeft overgehouden, zijn vriendschappen voor het leven.

'Gezocht: 60-plussers voor Walking Football.' Toen Frans de oproep tegenkwam bij het doorbladeren van een regioblad, was hij direct geïnteresseerd. Voetballen op wandeltempo. Hij vond het wel een geinig gegeven. Frans besloot op z’n minst een keer te gaan kijken bij de 'Old Stars', zoals FC Groningen de seniorenselectie noemt.

Weer voetballen na periode van rouw

Frans is als sportleraar altijd actief met sport bezig geweest, maar de laatste jaren was dit minder. Frans: "Toen ik weduwnaar werd, heb ik het een tijdje rustig aangedaan. Mijn hoofd stond er niet naar. Maar na het lezen van het artikel over Walking Football was ik getriggerd om toch eens te kijken of dit iets voor mij zou kunnen zijn. Voor een groot deel ook om het sociale aspect. Het leek me leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en samen met hen wat te drinken na wedstrijden of trainingen."

Dus trok Frans de stoute schoenen aan en meldde hij zich voor de eerste training. "Vooral de regels waren in het begin best even wennen. Bij Walking Football mag de bal bijvoorbeeld niet hoger komen dan heuphoogte en is lichamelijk contact niet toegestaan. Slidings zijn dan ook uit den boze."

“De eerste potjes werd ik dan ook constant teruggefloten”

"Maar moeilijker, je mag ook niet rennen. Iets wat voor de meeste oud-voetballers onnatuurlijk voelt. De eerste potjes werd ik dan ook constant teruggefloten. Ook wennen: het gaat er niet om wie de meeste goals maakt. Scheidsrechters en coaches beoordelen je eerder op goed samenspel."

Samen sporten

Het doel is dan ook niet om een wedstrijd te winnen. Walking Football biedt 60-plussers juist de mogelijkheid samen te sporten en gezellige dingen te doen.

Frans: "De lat wordt bewust laag gehouden om te voorkomen dat je blessures krijgt, zodat je ook op je 70ste of 80ste of met een kunstheup, kunstknie of braces nog kunt meekomen."

Dat lukt alleen niet iedereen. In de vier jaar dat Frans nu voetbalt bij de Old Stars zijn reeds verschillende teamgenoten afgevallen vanwege ouderdomskwaaltjes of geheugenproblemen.

"Altijd trieste momenten", zegt Frans. "En een eyeopener, omdat je weet: dit kan ook mij gebeuren. Maar omdat je gaandeweg een vriendschap met elkaar opbouwt, en ook dingen onderneemt buiten het veld, laten we ze nooit vallen. Het zijn echt vrienden geworden die we hoe dan ook blijven zien en steunen."

Veel fitter

Op de vraag of deelname aan Walking Football hem ook gezonder heeft gemaakt, kan Frans duidelijk zijn. "Ik zit stukken lekkerder in mijn vel. Net als anderen overigens: zes op de tien deelnemers geeft aan fitter te zijn geworden door deze nieuwe voetbalsport."

“Sporten met vrienden houdt mij jong”

Maar belangrijker dan een gezond lijf vindt hij een gezonde geest. En daar helpt Walking Football ook bij. "Sporten met vrienden houdt mij jong. Ik voel me soms net weer die kwajongen toen ik nog een puber was."

Als Old Stars-ambassadeur doet hij dan ook zijn best om de sport zoveel mogelijk te promoten. Met succes, want de animo groeit. "Inmiddels hebben we 32 Walking Footballers die onder de vlag van FC Groningen spelen."

Maar ook elders slaat het aan. "Naast professionele clubs als PSV, ADO Den Haag, Vitesse, Groningen en RKC is het ook bij 120 amateurclubs al mogelijk om deze sport te beoefenen. Zowel voor mannen als vrouwen. Dus dames, ook jullie zijn van harte welkom."

Walking Football training op donderdagmiddag 21 december

Op 21 december a.s. trainen de Oldstars ’s middags op het trainingsveld van Hoogezand in Groningen vanaf 14.30 uur. Een uitgelezen moment om eens kennis te maken met deze seniorensport en de gezelligheid te proeven. Klik hier voor meer informatie.

SamenGezond

Menzis ondersteunt en initieert diverse projecten en programma’s om stap voor stap een bewuste levensstijl te stimuleren. Zo ondersteunt Menzis samen het Nationaal Ouderenfonds het project Walking Football.

Wil jij ook vaker iets doen voor een ander en je hiermee (nog) lekkerder in je vel voelen? Het online gezondheidsprogramma SamenGezond maakt jouw eerste stappen leuker en makkelijker. Vind inspiratie op de site en help jezelf of je omgeving om bewuster te leven met een online coach, tips en meer.