Samen met twee vriendinnen "spaart" Joke van Bilsen goede gebeurtenissen. Op haar site Het Goede Gebeuren verzamelt zij verhalen van mensen die iets vriendelijks voor een ander doen om zo andere mensen te inspireren.

Bijvoorbeeld het verhaal van een vreemde die je sleutels terugvindt. Of die keer dat jij iemand een lift aanbood. Hierdoor hoopt ze een positieve vibe te creëren die meer mensen inspireert om zomaar goed te doen.

"Het Goede Gebeuren is in het leven geroepen naar aanleiding van een échte goede gebeurtenis van een vriendin", aldus Joke. "Ze zat in de laatste trein naar huis toen bij haar station de deuren niet openden en de trein verder reed. Toen ze de conducteur hierop aansprak, regelde deze ergens in de middle of nowhere een overstap met een trein uit omgekeerde richting, zodat mijn vriendin alsnog naar huis kon."

Telkens als Jokes vriendin haar verhaal vertelde, regende het positieve reacties. Maar dat niet alleen; vrijwel iedereen die het hoorde, wist zelf óók wel zo’n goede gebeurtenis te herinneren. Al die keren dat ze, onverwacht en spontaan, zijn geholpen door een vreemde. Of zomaar een compliment kregen van een voorbijganger.

Verhalen verzamelen en delen

Wat als we al die verhalen nou eens gaan verzamelen en delen, dachten Joke en haar vriendinnen, allen afkomstige uit de theaterwereld. Joke: "Zodat we, ondanks de heersende pessimistische teneur, ook een tegengeluid laten horen: kijk, zo kan het dus ook."

Hiervoor bedachten Joke en haar vriendinnen de 'Happy Map'. Een online plattegrond van hun woonplaats Rotterdam, waarop al deze vriendelijke daden in kaart zijn gebracht.

Joke en haar vriendinnen hopen steeds meer vriendelijke daden te verzamelen, maar dit gaat met kleine stapjes. Joke: "Onze pop-up picknick in samenwerking met Run with Nas, de hardloopclub van acteur Nasrdin Dchar, werd bijvoorbeeld wel erg goed bezocht. Zo goed zelfs dat de gemeente óns zelfs vroeg een subsidieaanvraag in te dienen om meer van dit soort events te organiseren om vriendelijkheid te promoten."

“Hoe verander je zoiets ongrijpbaars als gedrag?”

"Maar wanneer je dan eenmaal een aanvraag indient, blijkt toch vaak dat subsidieverstrekkers onze ideeën wat vaag en ontoereikend vinden", aldus Joke. "Want ja, hoe verander je zoiets ongrijpbaars als gedrag?"

"Maar kijk naar rookvrije restaurants en gescheiden plastic. Uiteindelijk kunnen veranderingen in gedrag wél leiden naar gewoonten", klinkt het dan weer strijdbaar. "Dus als we meer aandacht besteden aan vriendelijk-zijn, dan wordt dát de nieuwe norm."

"Dus help iemand wiens fietsketting 'eraf' ligt. Breng die gevonden camera weer terug. Een Goede Gebeurtenis treft jou niet alleen; heel je omgeving knapt ervan op."

SamenGezond

Wil jij ook vaker iets doen voor een ander en je hiermee (nog) lekkerder in je vel voelen? Het online gezondheidsprogramma SamenGezond maakt jouw eerste stappen leuker en makkelijker. Vind inspiratie op de site en help jezelf of je omgeving om bewuster te leven met een online coach, tips en meer.