Dat eerste zetje dat Kees-Jan van Oorsouw nodig had om actief te worden als vrijwilliger? Een folder op zijn bureau, waarin bijna-leerkrachten en schoolleiders werden opgeroepen om twee weken onderwijs te geven in ontwikkelingslanden. Kees-Jan had dat nog nooit overwogen, maar het bleek een schot in de roos.

Als docent Duits en coördinator internationalisering bij de lerarenopleiding van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen was de betreffende folder van Edukans eigenlijk bedoeld om door te geven aan zijn studenten. In plaats daarvan meldde hij zichzelf aan. "Gewoon proberen", dacht hij.

Gevangen zijn

Zijn reislust en zijn beroep als docent kwamen perfect samen: "Ik hou van reizen en heb bij een eerdere werkgever al eens een jaar onbetaald verlof genomen om op een cruiseschip de wereld over te varen", aldus Kees-Jan. Een spannende stap en heel waardevol. "Dus de kans om nu weer naar het buitenland te gaan, sprak mij erg aan. Maar wat mij vooral over de streep trok, is hun missie, 'ieder kind naar school'."

"Dat is in andere landen namelijk niet zo vanzelfsprekend als in Nederland", vervolgt hij. "Wereldwijd gaan 263 miljoen kinderen en jongeren niet naar school of ze stoppen voortijdig. De gevolgen: ze leren niet voor zichzelf opkomen of hun talenten ontwikkelen en blijven gevangen in armoede." Kees-Jan wilde zelf niet langs de zijlijn toekijken, dus besloot hij de sprong te wagen.

Van elkaar leren

Aanvankelijk had hij nog bedenkingen. "Edukans is een christelijke organisatie en zelf ben ik niet gelovig. Ik wilde dan ook geen zendingswerk gaan doen. Maar navraag leerde dat het hen puur gaat om het bestrijden van armoede door onderwijs, niet om bidden en de Bijbel. Daar kon ik achter staan."

Ook zijn vriendin stemde in. Een paar weekjes per jaar kon ze hem best missen. Bovendien staat ze volledig achter de missies van Kees-Jan en is ze juist trots op hem.

In 2010 vertrok hij met een groep van 35 Pabo-studenten uit heel Nederland op zijn eerste reis naar Ethiopië. Daarna volgden nog eens vier reizen naar Malawi. Eind oktober kwam hij terug van zijn laatste missie in Ghana. Kees-Jan vindt het fijn dat hij echt iets kan betekenen, zowel voor de kinderen als voor zijn studenten.

Armoede

Wat hij tijdens deze reizen aantrof? Toch wel een enorme armoede. "Scholen zijn er amper. Dan kruipen de overvolle klassen bij elkaar onder de schaduw van een paar bomen. Bankjes, stoeltjes, boeken; het ontbreekt allemaal. Een potlood of stuk papier is al een enorme luxe."

“Er zijn collega’s en studenten geweest die het allemaal even teveel werd”

"Die armoede valt me soms zwaar", zegt hij. "Er zijn collega’s en studenten geweest die het allemaal even teveel werd. En ook ik moest soms echt even slikken soms en vond het heftig: wat zijn we in Nederland dan toch verwend."

"Maar Afrikanen kunnen ons ook veel leren", zegt Kees-Jan. "Ze klagen vrijwel niet en zijn enorm veerkrachtig. Bovendien kunnen ze genieten van de kleinste dingen. Een lederen bal die ik ooit meenam was dagenlang de spil van de gemeenschap. Kinderen kwamen van kilometers ver blootsvoets naar school gelopen om er na de les mee te spelen. Dat ontroerde mij enorm."

Wat je terugkrijgt

Soms vraagt Kees-Jan zich af waarom hij zich niet eerder voor vrijwilligerswerk interesseerde. Het eerlijke antwoord: omdat het hem te zwaar en vermoeiend leek.

“Toen wist ik nog niet dat vrijwilligerswerk je ook veel terug geeft”

“Maar toen wist ik nog niet dat vrijwilligerswerk je ook veel terug geeft. Je stopt er namelijk energie in, maar krijgt het ook terug. Het heeft daarnaast mijn persoonlijke leven enorm verrijkt. Ik ben minder cynisch en wantrouwend geworden en heb geleerd de kleine dingen te waarderen.”

Hetzelfde ziet hij terug bij zijn studenten. “Ook hun wereldbeeld verandert compleet na zo’n reis. Ik geloof oprecht dat ze er betere mensen door zijn geworden.”

SamenGezond

Wil jij je ook vaker inzetten voor anderen? Het online gezondheidsprogramma SamenGezond helpt je de eerste stappen hiertoe leuker en makkelijker te maken. Vind inspiratie op de site, help jezelf of je omgeving om gezonder te leven met een online coach, tips en meer.