Anne Zwartbol (27) van Bloemen Voor koopt altijd twee bossen bloemen. Eén voor haarzelf en één om weg te geven aan een vreemde. Haar manier om te proberen de wereld een beetje liever te maken.

Bloemen gratis weggeven is Annes 'parttime baan'. De rest van de week doet ze de marketing en communicatie van het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover. Klinkt als een foute grap, nietwaar?

Anne zelf zag de vergelijking al aankomen. "Sommige mensen vinden het een bijzondere combinatie: bloemen geven aan vreemden en werken bij een museum over de dood. Maar mijn fascinatie is allesbehalve morbide. Met mijn uitdeelacties vier ik juist het leven; ik probeer mensen dichterbij elkaar te brengen."

Wantrouwende Nederlanders

Om haar te begrijpen, is enige voorgeschiedenis wel nodig. Zeven jaar geleden besloten Anne en haar vriend liftend naar Parijs te trekken. Hun conclusie: vrijwel overal heb je gauw een rit, behálve in Nederland.

"Nederlanders staan te boek als tolerant, maar in werkelijkheid zijn we best wantrouwend. We zijn gedurende onze reis niet door één Nederlander meegenomen, terwijl we wel heel veel Nederlanders hadden aangesproken. Iedereen had weer een ander excuus om ons toch niet mee te nemen.”

Stom, vond Anne. Maar ze snapte ergens ook wel waarom. "De wereld wordt steeds individualistischer. En door het gebrek aan contact worden mensen onnodig angstig en wantrouwend tegen over elkaar."

De eerste keer

Dus op een dag kocht ze weer bloemen – iets wat ze van jongs af aan graag doet en bedacht ze ineens: wat als ik nu geen één, maar twee bosjes koop? Om de ander dan weg te geven aan een volslagen vreemde. Is dat niet een mooi begin om contact met elkaar te maken?

Het daadwerkelijk doen, durfde ze toen nog niet. Bang om niet begrepen te worden. Maar na er een paar nachtjes over te hebben geslapen, besloot ze dat die spanning juist de reden was om het wél te doen. "Wantrouwen doorbreek je immers niet door in je eigen bubbel te blijven."

Desondanks vond ze die eerste keer megaspannend. En omdat Anne niet verward wilde worden met een straatventer, vermeed ze de straten. Een buurthuis waar een man rustig zijn koffie dronk, leek haar daarom een goede eerste plek.

“Pas toen ik zei dat de bloemen gratis waren – van mijn eigen geld gekocht - nam hij ze met een grote glimlach aan”

"Zijn reactie? Hij reageerde terughoudend, wilde weten van welke organisatie ik precies was en of hij ergens aan vast zou zitten. Pas toen ik zei dat de bloemen gratis waren - van mijn eigen geld gekocht - nam hij ze met een grote glimlach aan."

Een klein gebaar kan veel betekenen

Dergelijke reacties heeft ze nadien vaker gezien. "Mensen denken eerst dat je iets van ze wilt. Dat je 'zomaar' iets krijgt, gaat er moeilijk in. Ik hoef ook helemaal niet met mensen te praten als ze dat niet willen. Dat ze een boeketje aannemen, is al genoeg.

Soms zegt een directe reactie ook lang niet alles. "Ik gaf een keer bloemen aan een vrouw en ze reageerde terughoudend. Ik dacht dat het haar niet zoveel deed. Ook prima natuurlijk. Twee dagen later ontving ik een mail van haar vriend dat de vrouw al twee dagen straalde door het krijgen van de bloemen. Die had ik niet zien aankomen."

Deze reactie motiveren haar om te blijven uitdelen. Zo heeft ze wel eens met eigen ogen gezien dat stoer uitziende jongens superblij zijn met dat bloemetje en ‘m aan hun moeder geven.

"Zo zie je maar; bloemen maken blij. En dan gaat het niet eens om die bloemen zelf, maar het beetje aandacht dat erachter steekt. Dat is waar Bloemen Voor voor staat." Een initiatief dat Anne tot 2015 alleen runde, maar sindsdien met twee mede-bloemenmeisjes.

Met hun onbezoldigde uitdeelacties hopen ze dat mensen in ieder geval gaan beseffen dat een klein gebaar voor een ander heel veel kan betekenen.

SamenGezond

Het online gezondheidsprogramma SamenGezond motiveert meer betrokkenheid met anderen. Maar er is meer: je kunt je dagelijkse fitscore bijhouden, inspiratie vinden en jezelf en je omgeving helpen om gezonder te leven met een online coach, tips en meer.