"Door straten autovrij te maken, ontstaan de leukste ontmoetingen", aldus Happy Streets-initiatiefnemer Jorn Wemmenhove, die op een dag ontdekte dat zijn grootste geluk zit in het bijdragen aan het geluk van anderen. Maar wat waren zijn eerste stappen?

Af en toe kijkt Jorn Wemmenhove (33) naar generatiegenoten en denkt hij: wat zijn we toch eigenlijk een vreemd clubje bij elkaar. "Aan de ene kant hebben we alles wat ons hartje begeert. Maar echt gelukkig maakt dat niet. Depressies, burn-outs, gevoelens van eenzaamheid; nog nooit lagen zoveel jongeren met zichzelf overhoop."

Het perfecte plaatje

Volgens Jorn is de grootste boosdoener ons streven naar 'het perfecte plaatje'. "Dat geeft onrust, maakt onzeker en creëert jaloezie - omdat er altijd wel iemand is die het beter doet of meer heeft dan jij. Hoe meer ik probeerde mijn ideale plaatje te realiseren, hoe minder ik mij mezelf voelde. In plaats van dat ik er gelukkiger van werd, voelde ik me ongelukkiger."

Zelf had Jorn een succesvolle baan in de reclame. Maar op gegeven moment wilde hij wel iets meer dan alleen shampoo verkopen. Hij wilde zich actiever gaan inzetten voor de maatschappij, ervan overtuigd dat dát wel eens zijn roeping zou kunnen zijn.

“Rationeel klopte het niet, maar mijn hart zei dat het goed was”

Jorn worstelde al langer met deze gevoelens. Maar wat hem uiteindelijk over de streep trok waren zijn Argentijnse liefde en een televisiedocumentaire over de belabberde leefomstandigheden van Zuid-Amerikaanse straatkinderen.

"Ik belde mijn vriend, die daar woonde, geëmotioneerd op en zei: we moeten helpen. Dat was het begin van mijn carrièreswitch en van El Desafío Foundation, onze stichting die jeugdontwikkeling promoot."

"Zomaar je baan opzeggen om in het buitenland goed te gaan doen, is een flinke stap", erkent hij. "Je levert zekerheid in en krijgt er veel (financiële) onzekerheid voor terug. Rationeel klopte het niet, maar mijn hart zei dat het goed was."

“Als je vooraf weet waar je allemaal tegenaan loopt, waag je nooit de stap”

"Die onbevangen houding heb je ook nodig om verder te komen. Als je vooraf weet waar je allemaal tegenaan loopt, waag je nooit de stap."

Met diezelfde houding startte Jorn, eenmaal terug in eigen land, een nieuw project. Want in plaats van alleen iets te brengen, nam hij ook iets terug uit Zuid-Amerika: het idee achter Open Streets.

Een initiatief, ooit geboren in Colombia, waarbij straten autovrij worden gemaakt, zodat buurtbewoners weer ruimte hebben om elkaar te ontmoeten, te spelen en gezond te bewegen. "In hoofdstad Bogotá doen er inmiddels een miljoen mensen aan mee."

De buurt kwam tot leven

Inmiddels omgedoopt tot Happy Streets, beleefde een Rotterdamse buurt in september 2016 de landelijke primeur. Een weekend lang gingen de straten op slot voor auto’s.

"Niet iedereen legde zich neer bij een afgesloten straat en er werd soms flink getoeterd en gefoeterd. Maar de gemeente zag gelukkig de waarde en verleende ons de vergunning, inmiddels al meerdere keren. Het resultaat: de buurten komen tot leven. Jong en oud heeft ineens volop de ruimte om elkaar te ontmoeten, te spelen en gezond te bewegen."

Wat begon als een zoektocht naar zichzelf in het buitenland, groeide zo stap voor stap uit tot een beweging met landelijke aspiraties. Zijn belangrijkste drijfveer: mensen weer bij elkaar brengen.

"Zonder auto's knapt je wijkje zienderogen op. De lucht wordt schoner en je hoort ineens de vogeltjes weer. Maar belangrijker: mensen voelen zich weer onderdeel van een gemeenschap, worden vrolijker. En dat maakt mij weer vrolijk!"

SamenGezond

Wil jij ook vaker iets doen voor een ander en je hiermee (nog) lekkerder in je vel voelen? Of wil je überhaupt meer doen om je goed te voelen? Met het online gezondheidsprogramma SamenGezond zijn de eerste stappen hiertoe leuker en makkelijker. Houd je fitscore bij in de app, vind allerlei inspiratie op de site en help jezelf of je omgeving om gezonder te leven met een online coach, tips en meer.