Ben je immuun voor de griep als je hem eenmaal hebt gehad? Was het maar waar. Deze en andere fabels over griep doen nog altijd de ronde. Hoe zit het nou echt?

1. In elke verkoudheid schuilt een griep

Een verkoudheid wordt vaak griep of grieperigheid genoemd, maar ‘echte’ griep is iets anders. Als je echt griep hebt, ben je flink ziek. Het begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Naast verkoudheid en hoest volgt meestal keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam.

2. Griep krijg je als je kou vat

Griep wordt veroorzaakt door een virus dat zich het best verspreidt in de winter. Je kunt besmet raken als iemand hoest, niest, praat of je een hand geeft. Dat komt dus niet door de kou. Ook in een behaaglijke kantoorruimte of warme treincoupé kan het virus zich makkelijk verspreiden. 

3. Als je een keer griep hebt gehad, ben je voortaan immuun 

Helaas. Mensen die eerder de griep hadden, kunnen een nieuwe griep krijgen. De influenzavirussen die rondgaan, veranderen voortdurend. Elk jaar heerst er een nieuwe variant. Daarom wordt jaarlijks een nieuw griepvaccin ontwikkeld.

4. Hoe zieker iemand is van de griep, hoe groter het besmettingsgevaar

Ook dit is niet waar. Eenmaal ziek in bed kunnen we weinig mensen meer besmetten. De kans op besmetting is juist groot als we ongemerkt al wel besmet zijn met het virus - symptomen treden pas na vier of vijf dagen op - en ons nog volop onder de mensen begeven.

5. Na een griepprik ben je meteen immuun

De griepprik werkt pas na twee weken. Wacht dus niet tot de griep heerst. De beste tijd voor een griepprik is tussen half oktober en half november. Voor een goede bescherming moet je de griepprik elk jaar opnieuw halen. 

Vergoeding griepprik

Kom je in aanmerking voor de jaarlijkse griepprik omdat je tot de risicogroep behoort? Dan ontvang je automatisch een uitnodiging. De griepprik voor mensen uit de risicogroep wordt vergoed vanuit via het Nationaal Programma Grieppreventie.

Meer weten over een zorgverzekering bij Menzis? Met de Online PakketCoach ontdek je welk pakket het beste bij jou past. Liever persoonlijk advies? Bel dan de OverstapCoach