Hoe is het om als beginnend artiest plotseling midden in de spotlights te staan? Rapper Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, weet daar alles van. Bijna twintig jaar geleden won hij de Grote Prijs van Nederland. Hij blikt terug op zijn deelname en geeft de kanshebbers van dit jaar zijn beste tips.

Het is 2004 als Typhoon, dan nog helemaal aan het begin van zijn carrière, zich inschrijft voor de Grote Prijs van Nederland. Hij gaat voor de hoofdprijs in de categorie hiphop, die hij met overtuiging wint. Inmiddels is het bijna twintig jaar later en strijden dertig frisse talenten voor winst en eeuwige roem in de Mentos Grote Prijs van Nederland.

Zwolle zette hiphop op de kaart

“In 2004 stond ik echt aan het begin van mijn carrière”, herinnert Glenn zich. “Ik vaarde mee op de stroom rond Opgezwolle, die waren vanuit de hiphopscene flink bekend aan het worden. Door hun eerste tour werd Zwolle echt op de kaart gezet. Ik deed toen al met ze mee en zat ook in de Hiphop In Je Smoel-tour.

Mijn podiumervaring was daardoor al best wel groot. Ik denk dat dat de doorslag gaf in de kwart- en halve finales. Ik was bij de halve finale in Paradiso bij wijze van spreken nog niet het podium af of ik werd al als winnaar aangekondigd. Ik voelde me toen heel trots, als onderdeel van die Zwollegolf.”

“Het was echt een goede tijd voor hiphop”, weet Glenn nog. “In 2001 won Raymzter, in 2004 ikzelf en daarna achter elkaar Jawat! en Blaxtar, mijn broer. Hiphop is nu net zo mainstream als pop, het domineert de charts. In mijn tijd was dat niet zo, dus het was echt bijzonder. We hebben in die jaren een stempel gedrukt op de Grote Prijs, en de Prijs trouwens net zo goed op ons.”

Grote Prijs opende deuren voor Typhoon

“Het winnen van de Grote Prijs opende echt deuren. Met mijn coach ben ik gaan onderzoeken wat mijn labelmogelijkheden waren. Top Notch lag voor de hand en uiteindelijk tekende ik daar ook. Ik weet niet of het zonder die prijs zo’n vaart was gelopen.

Het mooie aan awards en prijzen is dat het een bevestiging is dat je goed bezig bent en dat er nog genoeg is om op voort te borduren. Als ik terugkijk denk ik: toen stond ik daar, en nu ben ik hier.”

Je wil de beste zijn, maar elkaar ook verder helpen

Hoe herinnert Glenn zich de sfeer onder de kandidaten? “Het was een concurrentiestrijd, natuurlijk, maar vooral een community. Er was heel veel respect onderling. We hielden en houden allemaal van hiphop.”

Dan voegt hij toe, lachend: “Rappers hebben wel enorme ego’s, ze willen gewoon de beste zijn, klaar. Competitie zit in het dna van onze cultuur. Je wil de hardste verse hebben. Maar wel uit liefde voor de kunst, niet omdat we het elkaar misgunnen. We willen elkaar juist omhoog pushen.”

Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden

Als ervaringsdeskundige heeft hij nog wel een paar tips voor de deelnemers van dit jaar. “Originaliteit wordt schaarser, want er hangt zoveel af van de populaire lijstjes. Mensen kopiëren elkaar en dat is een kunde, maar geen kunst. Terwijl muziek, en bij uitstek hiphop, een kunstvorm is waarin originaliteit en authenticiteit heel erg gewaardeerd wordt.

Dat zou ik mensen willen meegeven: let niet te veel op anderen, maar deep dive in jezelf, wees een student van jouw kunstvorm. Ga docu’s kijken, boeken lezen en filmpjes kijken van jouw favoriete artiesten. Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar voeg jouw authentieke zelf toe aan de canon die er al is.”

Nog eentje dan: “Als je daar in de finale staat, geniet gewoon. Life’s too short.”

Je kunt de dertig geselecteerde acts voor de Mentos Grote Prijs van Nederland nu bekijken en beluisteren. Wie mogen van jou naar de halve finales? Download de Sounders Music app en stem.