Wist je dat Tina Turner, The Police en Mick Jagger hun muziek opnamen in de iconische Wisseloord Studios in Hilversum? Malik Berrabah, mede-eigenaar en CEO, geeft een kijkje achter de schermen.

“A big pile of mess”, dat is wat je tegenkomt als je op een willekeurige dag bij Wisseloord naar binnen loopt, vertelt Malik lachend. “Overal mensen, ze zijn muziek aan het maken of eten in het restaurant. Er vallen de hele dag bekenden binnen. Mensen werken aan hun eigen projecten, van wereldberoemde popsterren tot studenten van onze academy, muziekprofessionals en talenten waarin we investeren.’’

In de Wisseloord Studios nemen vele Nederlandse artiesten hun muziek op, zoals Anouk, Kensington en Ronnie Flex. Maar ook internationale beroemdheden wisten de studio al te vinden, van Michael Jackson en Lionel Richie tot Iron Maiden en Metallica.

Fris talent in de voetsporen van grote artiesten

De deelnemers aan de Mentos Grote Prijs van Nederland treden in de voetsporen van de grootheden die ze voorgingen. De dertig muzikale talenten die meedoen aan de voorrondes maakten in de studio een professionele opname van een zelfgeschreven nummer, inclusief clip.

Bij Wisseloord hebben ze verschillende studio’s: twee grote, waar hele orkesten in terecht kunnen, en vier met alle apparatuur die je nodig hebt om een liedje op te nemen. En dan zijn er nog zijn twintig writing rooms. “Daar ontstaan de meeste nummers”, vertelt Malik. “De meeste hits worden daar uiteindelijk met slechts één laptop in elkaar gezet.”

Wereldberoemde artiesten komen muziek opnemen, maar niemand mag het weten

De Wisseloord Studios is de grootste muziekstudio in de Benelux, en een van de belangrijkste creatieve hubs in Europa. “Ik kan gerust stellen dat heel veel beroemdheden op enig punt wel eens in onze studio zijn geweest”, zegt Malik, die al vanaf zeer jonge leeftijd actief is in de internationale muziekindustrie en vanuit zijn thuisland Frankrijk naar Wisseloord kwam als producent.

Echt veel mag hij daar helaas niet over zeggen: “Stel je voor dat iemand als Chris Brown hier aan het opnemen is, dan kunnen we dat niet naar buiten brengen. Want de wereld weet dan nog niet dat er een nieuw album aankomt. Veel artiesten komen trouwens niet alleen om muziek op te nemen, maar vooral ook om te schrijven en andere artiesten te ontmoeten.”

Tegenwoordig is elke laptop een studio

Dat is niets voor niets. Malik maakte van de studio namelijk ook een creatieve ontmoetingsplaats en een academy. Want, vertelt hij, “tegenwoordig zit er een hele studio in één laptop. Daarmee is de functie van een muziekstudio veranderd.”

Daarom kun je bij Wisseloord nu niet alleen muziek opnemen, maar ook schrijven, leren en ontmoeten. “De muziekindustrie is veel meer dan muziek maken en produceren. Het zakelijke aspect en het opbouwen van je netwerk zijn net zo belangrijk.”

“Wisseloord is nu veel meer een hub dan een studio. We doen ook residencies met artiesten van over de hele wereld. Zij leven hier dan een tijdje op onze campus, krijgen alle tijd om te schrijven en collabs te doen met andere muzikanten”, vertelt Malik.

Wie mag straks gratis een album opnemen in Wisseloord?

De deelnemers van de Mentos Grote Prijs van Nederland mogen ook proeven van het beste dat Wisseloord tegenwoordig te bieden heeft. De tien halve finalisten gaan er straks oefenen voor de liveshows en kunnen coaching krijgen. En de winnaars profiteren ook nog eens van gratis studiotijd en mogen een album opnemen. Malik, tevens jurylid voor de muziekcompetitie, gaat ze daar persoonlijk bij helpen.

Bepaal jij welke deelnemers aan de Mentos Grote Prijs van Nederland doorstromen naar de halve finales? Download dan nu de Sounders Music app en deel punten uit aan de beste acts.