De juiste vraagprijs bepalen is misschien wel het belangrijkste wanneer jij je auto wil verkopen. Je wil natuurlijk veel respons, maar niet te laag zitten met je prijs. En wanneer je te hoog zit, loop je het risico dat er niemand reageert. De vraag is dus hoe je de ideale prijs bepaalt.

Niemand wil dat zijn auto nog weken of maanden op de stoep blijft staan wanneer je hem te koop aanbiedt. Maar je wil ook niet achteraf het idee hebben dat het té snel en gemakkelijk ging en het gevoel krijgen dat je een betere deal had kunnen sluiten. Het draait allemaal om de juiste vraagprijs en die hangt weer af van wat je precies wil.

Vijf tips voor een goede vraagprijs

  1. Prijs scherp
  2. Bouw onderhandelingsruimte in
  3. Zak in prijs als er geen reacties komen
  4. Geef iets extra's, zoals een volle tank
  5. Wees duidelijk over de technische staat

Oriënteer je 

Kijk eerst zelf online, bijvoorbeeld op Marktplaats, naar wat anderen voor een vergelijkbare auto vragen. Je ziet dan al snel of je te hoog of te laag zit met je vraagprijs. Het heeft alleen zin om een hoog prijskaartje aan je auto te hangen als er iets extra's tegenover staat. Denk bijvoorbeeld aan de uitzonderlijke conditie van de auto.

Blijf realistisch

Iedereen wil de beste prijs voor zijn auto ontvangen, maar je moet natuurlijk wel realistisch blijven. Neem bij het bepalen van de prijs dan ook de staat van onderhoud, eventuele schades en de kilometerstand mee. Krijg je weinig tot geen respons op je advertentie? Dan is je prijs waarschijnlijk te hoog.

De vraagprijs van een autobedrijf

De vraagprijs van autobedrijven kun je als leidraad hanteren, met als kanttekening dat zij meer service bieden en meestal ook garantie.

Het onderhandelen

Potentiële kopers nemen meestal telefonisch contact op, sturen een mail met gerichte vragen en doen een serieus bod. Maar geïnteresseerden reageren vaak ook op jouw advertentie door het plaatsen van een bieding. Mocht deze bieding erg laag zijn, dan kan je altijd reageren om te kijken hoe serieus de koper echt is. Iemand die daadwerkelijk interesse heeft, gaat pas onderhandelen als ze ter plaatse zijn en de auto kunnen bekijken. Tip: Probeer op dat moment ook tot een deal te komen zodat je niet nog maanden met de auto opgescheept zit.

Sta jij ook op het punt om jouw auto te verkopen? Kijk dan op Marktplaats om te zien wat de beste vraagprijs is voor jouw auto.