Vind jouw nieuwe auto op Marktplaats met deze vijf tips voor een goede shortlist. 

Een goede zoekactie bespaart je enorm veel tijd, want voor de meeste mensen is het idee urenlang door advertenties te bladeren al een reden om er niet eens aan te beginnen. Met deze vijf tips vind je op Marktplaats snel een auto die bij je past.

Tip 1: Filter de zoekresultaten

Probeer voor jezelf zo veel mogelijk vast te stellen wat je wilt gaan vinden. Kies daarom altijd voor ‘uitgebreid zoeken’ en loop bewust alle velden af. Heel belangrijk: maak het verschil tussen eisen en wensen, en voeg die laatste categorieën geleidelijk toe om het aantal zoekresultaten behapbaar te maken. Speel met de zoekopties totdat je een lijst overhoudt die niet langer is dan 20 advertenties.

Tip 2: Bekijk de advertentie hélemaal

Foto’s zeggen meer dan duizend woorden, dus bekijk die als eerste. Kun je op de foto’s al dingen zien waarvan je weet dat ze je tegenstaan? Snel door naar de volgende advertentie.

Foto's goedgekeurd? let dan op de vraagprijs. Zit alles er al in, of biedt de verkoper extra’s aan die je wel of niet wilt hebben? Let op eventuele APK-verloopdata, bekijk de indicatie voor de maandelijkse kosten van de auto en loop de optielijst door of daar bijzonderheden in zitten. Als er dan drie tot vijf auto’s zijn overgebleven op je shortlist, dan heb je de ideale lijst in handen.

Tip 3: Stel genoeg vragen

Stel voor je bezoek of telefoontje aan de verkoper een lijst op met vragen die je wilt stellen. Vraag bijvoorbeeld wat de staat van de banden en de remschijven is, wanneer er voor het laatst onderhoud is uitgevoerd en of bijvoorbeeld de distributieriem is vervangen. Vergeet ook niet om te vragen of de auto mankementen heeft en of er nog garantie op zit.

Tip 4: Morgen is er weer een dag

Het aanbod verandert voortdurend en dat betekent dat wat er vandaag niet op staat er morgen ineens wel tussen kan staan. Er komen duizenden auto’s per dag bij. Daarom is het prettig dat je een zoekopdracht kunt bewaren. En als je er dan een nachtje over hebt geslapen, dan ben je misschien tot een fris inzicht gekomen en kun je je zoekopdracht ook nog even aanpassen. Nogmaals: maak het verschil tussen eisen en wensen.

Tip 5: Laat Markplaats voor je werken

Je hoeft niet eens dag na dag de site te openen, want Marktplaats heeft een handige e-mailservice die je dagelijks op de hoogte kan houden over de resultaten van je zoekopdracht. Bewaar hiervoor je zoekopdracht door bovenaan de zoekresultaten op 'bewaar' te drukken. Zo vind je snel een auto op Marktplaats die bij je past.