Van dag- en maandlenzen tot multifocale lenzen en nachtlenzen. In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende soorten lenzen ontwikkeld. En die ontwikkeling staat niet stil. "Net zoals je je skischoenen kan laten aanmeten, kan dat ook met je nieuwe lenzen."

In gesprek met opticien Nadine en contactlensspecialist Suzanne van Leezr Optiek in Pijnacker, die vertellen over de lens van de toekomst en hoe je het beste met je lenzen om kan gaan.

Vertel, wat zijn dingen waar je goed op moet letten als lenzendrager?

"Allereerst is natuurlijk het onderhoud het belangrijkst", vertelt Suzanne. "Zorg dat je je lenzen goed schoonmaakt met een vloeistof en je doosje en de vloeistof vervangt. Maak je lens niet schoon met water, dit bevat kalk en micro-organismen."

"Hiernaast is de motivatie ook heel erg belangrijk. Lenzen dragen moet echt iets zijn wat bij je past en je moet het ook echt zelf willen. Ben jij geen zorgvuldig type? Denk er dan goed over na of lenzen wel iets voor jou zijn."

"We letten hier ook op als iemand bij ons in de winkel komt", voegt Nadine hieraan toe. "We kijken of iemand er verzorgd uitziet en of we denken dat diegene ook echt zorgvuldig met de lens om kan gaan. Als we hier aan twijfelen proberen we dit natuurlijk te veranderen of iets anders aan te raden, zoals een bril."

“Een lenzendrager moet je echt trainen”
Nadine, opticien bij Leezr Optiek Pijnacker

Hoe zag de allereerste contactlens eruit?

"Die lens heb ik pas in een brillenmuseum mogen bewonderen", vertelt Nadine. "De lens was heel groot, zwaar en van glas. Bovendien was die lens totaal niet zuurstofdoorlatend. Tegenwoordig is dat echt een must. Kortom, de allereerste lens was echt heel slecht voor het oog."

Hoe denken jullie dat de lens van de toekomst eruit gaat zien?

"Het blijft natuurlijk lastig om te voorspellen hoe de lens van de toekomst eruit gaat zien. Maar, ik weet wel dat specialisten op dit moment al heel ver zijn op het gebied van lenzen. De lenzen van tegenwoordig houden al uv-straling tegen en in de nabije toekomst zal er vast ook een lens op de markt komen die blauw licht tegenhoudt. Hiervan zijn nu alleen nog maar glazen. En wie weet komen er in de toekomst ook smartlenzen op de markt", aldus Nadine.

"Wij denken ook dat specialisten steeds meer naar maatwerk toegaan", vertelt Suzanne. "Dus dat lenzen echt per persoon worden opgemeten en dat er een lens wordt gemaakt die perfect bij jouw oog past. Hier zijn ze ook al best ver mee. Net zoals je je skischoenen kan laten aanmeten, kan dat ook met je nieuwe lenzen."

"Wat veel mensen nog niet weten maar wat er wel al is, zijn multifocale- en nachtlenzen. De meeste mensen denken dat er alleen nog maar multifocale glazen zijn, maar dit geldt dus ook voor lenzen", aldus Suzanne.

Wat vinden jullie ervan als mensen in de toekomst vaker hun ogen laten laseren?

"Dat snappen we wel. Ten eerste luisteren wij naar de klant, als het echt iets is wat de klant wil dan kunnen wij dat begrijpen. Natuurlijk vinden wij wel dat er een gegronde reden voor moet zijn", vertelt Suzanne. "Want er komen natuurlijk wel wat risico’s kijken bij zo’n ingreep. Als je slechts -2 hebt bijvoorbeeld, is het dan misschien niet de moeite waard en zijn er goede andere opties."

"Dat geldt overigens niet voor een militair, die heeft geen mogelijkheid om lenzen tussendoor schoon te maken en een bril is ook niet praktisch. Of mensen met een hele zware sterkte die het erg helpt als ze geen lenzen of bril meer hoeven te dragen. In dat soort gevallen zullen wij klanten zeker niet tegenhouden om voor ooglaseren te kiezen."

Waarom hebben jullie voor een samenwerking met LensOnline gekozen?

"Dat hebben we gedaan met een blik op de toekomst", vertelt Nadine. "Mensen gaan steeds meer online shoppen en daar moesten we op inspelen. Wij werken sinds kort samen met LensOnline en op deze manier kun je in de winkel, maar ook online je vertrouwde lenzen bestellen. Daarnaast, zorgt LensOnline ervoor dat we onze prijzen op peil kunnen houden en bieden ze lenzen van kwaliteit. De prijs-kwaliteitverhouding is dus perfect."

Draag jij zelf ook lenzen of wil je een keer ervaren hoe het is om lenzen te dragen? Bij LensOnline kun je nu 10 dagen lang gratis multifocale daglenzen of daglenzen uitproberen. Of ga langs bij Leezr Optiek in Pijnacker voor persoonlijk advies.

Wil je meer weten over de lenzen van LensOnline? Kijk op de website voor meer informatie.