Het Rijksmuseum van Oudheden graaft al 45 jaar op in Sakkara, de begraafplaats van de oud-Egyptische stad Memphis, op zo'n dertig kilometer ten zuiden van Caïro. De Egyptologen hebben hier interessante ontdekkingen gedaan en nieuwe inzichten gekregen over de mensen die er in de oudheid leefden en werden begraven.

De opgravingen bij de begraafplaats met talrijke grafmonumenten en tempels laten zien hoe belangrijk de Egyptenaren hun geschiedenis en voorouders vonden en hoe ze tegelijkertijd nieuwe tradities in Sakkara introduceerden. Een van de grote monumenten is het bijzondere graf van Maya (de schatbewaarder van Toetanchamon) en zijn vrouw Merit.

Beelden uit dit graf zijn te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden, waar nu ook de tentoonstelling Sakkara: Leven in een dodenstad is te zien.

Oude begraafplaats wordt minutieus onderzocht

Deze tentoonstelling richt zich op het onderzoeksproject en de opgravingen van het Rijksmuseum van Oudheden bij het Egyptische dorp, waar de millennia oude begraafplaats minutieus wordt onderzocht. Conservator Lara Weiss en haar team willen zo achterhalen hoe en waarom Maya en zijn tijdgenoten, maar ook mensen in latere periodes, gebruik maakten van het landschap en wat de religieuze tradities in Sakkara voor hen betekenden. Wie liet zijn graf op een bepaalde plaats bouwen en waarom? Hoe werden de graven ook in het dagelijkse leven gebruikt en door wie?

Modernste technieken

Voor het in kaart brengen van de monumenten worden de modernste technieken, waaronder 3D-mapping, gebruikt. Een animatie, die met behulp van die techniek de verschillende gebruiksfasen van het huidige opgravingsgebied in Sakkara zichtbaar maakt, is een van de blikvangers in de tentoonstelling Sakkara: Leven in een dodenstad.

Ook zijn er in de tentoonstelling diverse objecten te zien waaruit het veelzijdige gebruik van de begraafplaats gedurende 3.000 jaar blijkt. Zo vind je er een papyrus, een bronzen kattensarcofaag en een gezichtsfragment van een houten mummiekist.

Bezoek de tentoonstelling

De tentoonstelling Sakkara: Leven in een dodenstad is tot en met 22 november 2020 in de kleine expositiezaal van het Rijksmuseum van Oudheden te bewonderen. Kijk hier voor meer informatie.