De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 door de Universiteit Leiden en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van de stad.

Hier kweekte Carolus Clusius de eerste grote tulpencollecties van Europa en introduceerde Philipp Franz von Siebold ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China.

Ben je nog nooit bij Hortus botanicus Leiden geweest? 5 redenen om deze zomer wél een bezoekje te brengen.

1. Geniet van een oase van rust
Wil je even helemaal tot jezelf komen en ondertussen genieten van prachtige bloeiers, historische bomen en een weldaad aan groen? Dan ben je bij de Hortus aan het juiste adres. Je kunt hier heerlijk wandelen, je verdiepen in de plantencollectie, een hapje eten in het vernieuwde café of gewoon even helemaal niets doen.

2. Ga op reis naar de tropen
Een van de kroonjuwelen in Hortus is het tropische kassencomplex. Waan je in de tropen van Zuid-Oost Azië en sta oog in oog met bijzondere bloeiers, zoals de reuzenwaterlelie Victoria amazonica, duizenden orchideeën, bekerplanten, varens, specerijen en vleesetende planten.

3. Bezoek de voorstelling Beter met Planten
Ontdek de geneeskrachtige werking van planten in de expositie Beter met Planten. Nog te zien tot 27 oktober 2019. Van aspirine tot opium: veel van de geneesmiddelen komen oorspronkelijk uit planten, sommige worden zelfs nu nog uitsluitend uit planten gewonnen. Maar de grenzen tussen gezondheid en genot, geneesmiddel en gif zijn soms flinterdun. In de Hortus zijn allerlei planten te vinden die bij dit thema passen.

4. Leer over het eten van planten
Veel planten zijn gezond voor je, maar lang niet allemaal. Sommige planten zijn niet eetbaar of juist heel giftig. Het kost planten veel energie om gif, geur of andere stofjes aan te maken, maar wat hebben zij er zelf aan en wat hebben wij eraan? Een gratis wandelgidsje en een speurtocht voor kinderen over dit onderwerp is verkrijgbaar bij de entree.

5. Feest of vergader in het groen
De Hortus is bij uitstek een inspirerende omgeving voor een overleg of brainstorm. Voor een trouwerij of feest is de monumentale Oranjerie de perfecte locatie. Het café in de Hortus is onlangs vernieuwd en dé hotspot van Leiden voor een lunch of borrel.

Kom samen en betaal 1 kaartje

Bezoek de tropen in hartje Leiden en geniet van de oudste botanische tuin van Nederland in de zomermaanden. Combineer een bezoek aan de Hortus met een van de vele Leidse musea en maak er een gezellig dagje uit van.

Koop nu hier 2 tickets en gebruik de kortingscode 'nu.nl#2019', want dan betaal je geen 16 euro maar 8 euro.