Wil je eropuit in de zomervakantie? Breng dan eens een bezoek aan Leiden. Deze veelzijdige stad heeft een prachtige binnenstad, 13 musea en de leukste terrassen in de zon.

Deze dingen zijn leuk om te doen tijdens je bezoek aan Leiden:

1. Dompel je onder in de historie
In Leiden wandel je door 800 jaar zichtbare geschiedenis. Slenter langs de grachten en door de smalle straatjes van de oude binnenstad, ontdek de pijlers van de medische geschiedenis van Nederland in de Hortus botanicus en kom achter de rijke historie van het Academiegebouw.

2. Leer meer over de Jonge Rembrandt
Rembrandt is geboren in Leiden, bracht de eerste 25 jaar van zijn leven door in deze stad en legde hier de basis voor zijn carrière.

In de stad is de Jonge Rembrandt op vele wijzen te ontdekken, bijvoorbeeld door een wandelroute langs alle Rembrandtlocaties, zoals het huis waarin hij werd geboren, of door een indrukwekkende video over zijn leven geprojecteerd op de muren van Young Rembrandt Studio.

3. Ervaar Leiden van af het water
Leiden heeft na Amsterdam het meeste water binnen haar poorten stromen. Een rondvaart over de Leidse grachten laat je de stad van een andere kant beleven. Vaar langs de Leidse hofjes en langs vele historische gebouwen met prachtige gevels.

4. Bezoek een van de 13 musea
Geen andere stad in Nederland heeft zoveel musea op loopafstand van elkaar. Liever toch met het openbaar vervoer? Een museumbus genaamd OV-Museumlijn 10 verbindt de musea met de binnenstad.

Exposities, workshops en evenementen brengen de uiteenlopende collecties van de musea tot leven. Bezoek bijvoorbeeld De Lakenhal, dit stadsmuseum met onder andere werk van Rembrandt is weer open na twee jaar renovatie.

5. Geniet op een bijzonder terras
Leiden telt honderden restaurants, eetcafés en kroegjes. Veel horecagelegenheden zijn gevestigd in oude monumenten wat een bijzondere sfeer geeft. Op de grachten zijn terrasboten aangelegd om van af het water te kunnen genieten.

Eén dagje Leiden is te kort

Om je volledig onder te dompelen in alles wat de stad te bieden heeft, is het aan te raden om langer dan een dag in Leiden te verblijven. Geen straf, want Leiden heeft leuke accommodaties, van boetiek tot wellnesshotel. Bekijk deze hier en boek je weekend weg naar Leiden.