Ter gelegenheid van het 350ste sterfjaar van Rembrandt zijn er heel 2019 bijzondere tentoonstellingen te bezoeken in Nederland. Ook in Leiden, de geboortestad van Rembrandt, kom je alles te weten over deze meesterschilder.

Rembrandt bracht de eerste 25 jaar van zijn leven door in Leiden en legde hier de basis voor zijn carrière. In de stad zijn dan ook veel authentieke plekken uit zijn jeugd te vinden. Met de volgende 4 tips stap je terug in de Gouden Eeuw en ontdek je de Jonge Rembrandt.

Tip 1. Young Rembrandt Studio
Op de Langebrug 89 leerde Rembrandt in zijn beginjaren schilderen, tekenen en etsen van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh. In dit prachtige 17e-eeuwse pandje is de Young Rembrandt Studio gevestigd. Hier maak je d.m.v. een indrukwekkende videoprojectie kennis met de Jonge Rembrandt en de belangrijkste figuren in zijn leven. De entree is gratis.

Tip 2. De Leidse Rembrandt Dagen
In het weekend van 13 en 14 juli ga je 350 jaar terug in de tijd tijdens de Leidse Rembrandt Dagen. De Pieterswijk wordt omgetoverd tot een 17e eeuws decor met honderden figuranten in authentieke klederdracht.

Tip 3. Museum De Lakenhal
In het vernieuwde en recent heropende Museum De Lakenhal bekijk je deze zomer niet alleen topstukken van Rembrandt, maar ook werken van andere Leidse meesters zoals Jan Steen en Jan van Goyen zijn te bewonderen. Laat je meenemen in de uitgebreide collectie van de Hollandse Meesters in de Gouden Eeuw.

Tip 4. Rembrandt Route
Tijdens de Rembrandt Route wandel je langs alle Rembrandtlocaties in de Leidse binnenstad. Zoals de Weddesteeg, waar de meesterschilder op 15 juli 1606 werd geboren en langs de Latijnse School waar hij zijn eerste tekenles kreeg. De Rembrandt Route is voor 6,95 euro verkrijgbaar in VVV Leiden.

Als aanvulling op de Rembrandt Route is de Leidse AR Rembrandt Route-app ontwikkeld. Een augmented reality-app waarbij stadsgids Onno Blom op zeven locaties op bijzondere wijze aanvullende informatie geeft.

Meer informatie over deze tips en verdere informatie is te vinden op www.leiden.nl/jongerembrandt.

Ga een weekend naar Leiden

Laat Leiden je verleiden. Niet alleen met cultuur en historie, maar ook met haar bijzondere winkels, charmante grachten en hofjes, goede restaurants en indrukwekkende musea. Te veel om allemaal te beleven in één dag. Maak er dus een weekendje van en overnacht in een van de vele unieke hotels. Zo haal je alles uit je bezoek aan Leiden.