Meer dan 150 miljoen ton plastic drijft in de zee. Om deze plastic soep tegen te gaan, is een aantal wegwerpartikelen vanaf 3 juli verboden. Daarnaast moet de informatie op sommige verpakkingen worden aangepast en betalen producenten mee aan het inzamelen van afval. Deze maatregelen hebben vertegenwoordigers van de Europese Commissie in december 2018 in een akkoord vastgelegd.

Deze maatregelen hebben zowel impact op de consument als op het bedrijfsleven. De verpakkingsindustrie en producenten van plastic producten moeten op zoek naar duurzamere en innovatieve alternatieven. Consumenten moeten bewuster worden van de gevolgen van zwerfafval en de plastic soep.

Wat wordt er verboden?

Vanaf 3 juli worden plastic rietjes, borden, bestek, wattenstaafjes en ballonstokjes verboden. Als ondernemer mag je producten waarvoor een verbod geldt dan niet meer op de markt brengen. Oude voorraden mag je na de ingangsdatum nog wel opmaken.

Het verbod geldt ook voor producten die gedeeltelijk gemaakt zijn van plastic of bioplastic. Op 3 juli 2024 komt er nog een verbod bij. Vanaf dat moment zijn losse doppen niet meer toegestaan en moeten deze vastzitten aan de fles.

Markering

Op sommige plastic wegwerpartikelen, zoals drinkbekers en verpakkingen van tampons en maandverband, wordt een markering op het product verplicht. De markering vermeldt dat een product kunststof bevat en in welke afvalbak hij na gebruik thuishoort. Tot slot moet de tekst informatie geven over de schadelijke effecten van zwerfafval.

Meebetalen aan het inzamelen en opruimen

Daarnaast krijgen producenten van drinkbekers, maar ook van onder andere wikkels, lichte draagtassen en eenpersoons voedselverpakkingen uitgebreide producenten verantwoordelijkheid (UPV). Dat betekent dat je als producent van wegwerpplastic meebetaalt aan het inzamelen van het afval en het opruimen van zwerfafval. De UPV gaat vanaf 5 januari 2023 stapsgewijs in. Regels over de uitvoering worden nog uitgewerkt.

Statiegeld

De Nederlandse overheid neemt aanvullende maatregelen om zwerfafval tegen te gaan. Per 1 juli 2021 komt er een statiegeldsysteem voor kleine plastic drinkflesjes. Op flesjes van minder dan 1 liter komt 15 eurocent statiegeld. Producenten van de flesjes zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Horeca hoeft de flesjes niet in te zamelen.

Per 31 december 2022 komt er ook 15 cent statiegeld op blikjes voor frisdrank, water en bier. Hoe en waar je de blikjes in moet leveren is nog niet bekend. Horeca en kleine verkooppunten hoeven geen blikjes in te nemen.

Meer wetswijzigingen

Met deze maatregelen uit het akkoord hoopt de Europese Commissie de plastic soep flink te verminderen. Ook verwachten zij dat dit goed is voor 3,4 miljoen ton CO2-reductie. Daarnaast wordt een besparing van 6,5 miljard euro verwacht door verduurzaming en hergebruik van producten.

Naast het verbod op wegwerpplastic zijn er voor ondernemers nog meer belangrijke wetten die per juli ingaan. Kijk voor de wetswijzigingen voor starters, voor zzp'ers of voor mkb'ers op KVK.nl.

Wegwerpplastic: dit moet je weten
1
Wegwerpplastic: dit moet je weten

Advies op maat

Wat je volgende stap ook is, KVK zorgt dat je weet wat er mag en wat er kan. Zodat de zaken goed blijven lopen. Nu en later. KVK helpt jou verder met relevante informatie en geeft je advies op maat. Kom maar op met je ondernemersvraag. Het KVK Adviesteam staat voor je klaar. App, chat, tweet of bel gratis met 0800 21 17.