Het coronavirus heeft veel ondernemers overvallen. De helft van de bedrijven vreest voor hun voortbestaan door de coronacrisis. Voornamelijk kleinere bedrijven zien de toekomst somber in en verwachten de crisis niet te overleven als het nog langer aanhoudt. Maar hoe staat het met jouw bedrijf?

Hoe staat jouw onderneming ervoor?

Om je bedrijf door de crisis te loodsen is het handig je uitgangspositie vast te stellen. Dit kun je makkelijk doen aan de hand van de stoplichtmethode. Voor welke kleur staat jouw bedrijf? Groen, oranje of rood?

  • Groen: Voor de coronacrisis was jouw bedrijf winstgevend. Je verdiende er een (goede) boterham mee en kon aan je betalingsverplichtingen voldoen. Misschien is inkomensondersteuning voor jou privé al voldoende om door te kunnen.

  • Oranje: Was je financiële situatie voor de coronacrisis zorgwekkend en had je betalingsachterstanden? Of was je situatie goed en is die door de coronamaatregelen snel verslechterd? Je verwacht wel dat je je bedrijf klaar kunt maken voor de toekomst en de crisis overleeft.

  • Rood: Sta je er financieel slecht voor en zijn de vooruitzichten ook slecht? Verwacht je dat je bedrijf helaas niet meer levensvatbaar kan worden?

Op zoek naar geld

Staat je stoplicht op groen of oranje? Dan kan inkomensondersteuning je verder helpen voor jouw privésituatie. Of je kunt gebruik maken van betalingsuitstel voor diverse belastingen, een subsidie of een overheidsregeling.

Overheidsregelingen bieden kansen als je er nu financieel slecht voor staat, maar wel verwacht dat je bedrijf op termijn weer levensvatbaar kan worden. Hieronder drie verschillende regelingen kort toegelicht.

1. Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC)
Voor kleine, in de kern gezonde bedrijven, is een nieuwe overbruggingskredietregeling opengesteld: de Kleine Kredieten Corona garantieregeling. Met deze garantieregeling moeten ondernemers relatief snel en eenvoudig kleine leningen kunnen afsluiten met een lage rente en premie. De overheid staat hierbij voor 95 procent garant en je moet de lening in maximaal vijf jaar aflossen.

2. Tozo-lening
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) biedt naast inkomensondersteuning ook een lening. Via een versnelde procedure kan je een lening aanvragen tot maximaal 10.157 euro tegen 2 procent rente. Tot 1 januari 2021 hoef je nog geen rente en aflossing te betalen.

3. Bijstand voor Zelfstandigen
Als je meer dan geld nodig hebt, kun je een aanvraag doen voor het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De Bbz biedt voor ondernemers die maximaal 1,5 jaar gevestigd zijn een krediet van maximaal 37.000 euro. Langer gevestigde ondernemers kunnen maximaal 203.000 euro aanvragen.

Zwaar weer experts

Wat de kleur van je stoplicht ook is, er zijn mogelijkheden om je bedrijf weer op de been te krijgen. Als er toch te weinig perspectief is, maak dan de keuze om gecontroleerd te stoppen.

Op KVK.nl/zwaar-weer vind je veel informatie zoals een stappenplan, informatie over regelingen, verhalen en ervaringen van ondernemers en een overzicht van andere organisaties die je op specifieke aspecten verder kunnen helpen. Voor persoonlijk advies, kun je telefonisch terecht bij de zwaar weer experts van het KVK Adviesteam.

Advies op maat

De afgelopen weken sprak KVK zo'n 70.000 ondernemers uit bijna alle branches. Ze hebben geluisterd en geholpen. Zo weten ze nog beter wat er speelt. En hebben ze antwoord op wat er mag en wat er kan. Ze helpen jou verder met relevante informatie en geven je advies op maat. Kijk op KVK.nl of bel gratis met 0800 2117.